Gordana Majnarić

Muzej – Museo Lapidarium, Veliki trg 8 a, Novigrad – Cittanova
Gordana Majnarić: Šufitpuppen
Otvorenje: 26. 7. 2019. u 21 sat
Izložba je otvorena do 13. 8. 2019.

1. Cjelokupan fundus mojih radova, uključujući crteže, slike, objekte i instalacije u prostoru, ove potonje su, uvjetovano prilikama, koje su “ekspandirale” i u vrt, modificirajući ga u “dvorište ruina i skulptura”, nalaze se u Kući lutaka! To usprkos činjenici što pola stoljeća živim u Beču kao sastavni dio urbane sredine, ne prekidajući svoj konceptualni work in progress i umjetnički rad s kulturno-edukacijskim-ekološkim angažmanom započet davnih 1980-ih godina na relaciji “Tu i tamo”, a zapravo konzekventno “Sa sobom i putnom torbom kao suputnicom”, nikad ne sumnjajući u “Vremeplov” i dosljedno citirajući sebe, tj. svoj kredo: “Ja se ne borim za bolju budućnost. Ja se borim protiv pogrešne stvarnosti.”

2. Od začetka multifunkcionalna, Kuća lutaka je kao objekt s tri etaže, od ulaza do potkrovlja, koncipirana i funkcionira kao izložbeni prostor i mjesto za realizaciju mog konceptualnog projekta “Gajana 1980.” s namjerom revitalizacije istarskog sela Gajane. Istovremeno, Kuća lutaka je Selfstorage za moj “lutkarski panoptikum” i tisuće i tisuće različitih radova/eksponata, cjelovito u opusima ili fragmentarno prezentiranih na mojim konceptualnim i ambijentalnim izložbama od 1980. do 2010., dakako i s popratnim privatnim arhivom u obliku almanaha u pet dijelova (oko 50 kg) kojim sam, muzejskim tipom istraživanja i obradom arhivske građe, dokumentirala Kuću lutaka s kronologijom realiziranih aktivnosti.

3. U praksi i s tzv. aspekta kolektivnog sjećanja, većina poistovjećuje naziv Kuća lutaka s mojim imenom Gordana Majnarić, tj. identificira nas kao jedan te isti pojam, i to usprkos činjenici da niti jedna od “nas dvije” nismo drugoj sinonim, pseudonim, tandem, blizanka…

4. Izložba ima retrospektivan karakter i prezentira dio mojih eksponata Kuće lutaka izabranih metodom “Curator & artist choice”, s namjerom da vizualizira dio postojećeg ambijentalnog postava “lutaka” u istoimenoj kući u istarskom selu Gajani. Izložba u Muzeju Lapidarium je neuobičajena za Kuću lutaka. Osim replike u Ashevillu, u Sjevernoj Karolini (SAD), izložba po prvi put u ovakvom obliku gostuje, odnosno prezentira se i prikazuje u Hrvatskoj.

Gordana Majnarić & Jerica Ziherl

Galerija fotografija – postav i otvorenje izložbe:

Gordana, Đanino web 1
Photo by Đanino Božić

Gordana,-Đanino-web-2
Photo by Đanino Božić

Gordana,-Đanino-web-3
Photo by Đanino Božić

Gordana,-Đanino-web-3
Photo by Đanino Božić

Gordana,-Đanino-web-4
Photo by Đanino Božić

Gordana,-Đanino-web-5
Photo by Đanino Božić

Gordana,-Đanino-web-6
Photo by Đanino Božić

Gordana,-Đanino-web-7
Photo by Đanino Božić

Gordana,-Đanino-web-8
Photo by Đanino Božić

Gordana,-Đanino-web-9
Gordana Majnarić i Jerica Ziherl, photo by Đanino Božić

Otvorenje-Gordana-web-10

Gordana-otvorenje-web-12
Gordana Majnarić

Šufitpuppen_s-ljubaznošću-Gordana-Majnarić-web
S ljubaznošću Gordana Majnarić

Izložba je realizirana sredstvima Grada Novigrada – Cittanova.
Logo-Novigrad-50-vel.-pix.-za-web

– – –
Naslovna fotografija i dizajn: Oleg Šuran