U najavi

PROGRAM 2021

GALERIJA RIGO

16. travnja – 12. svibnja 2021.

Vanda Velagić

„Moja mama i njezine prijateljice, super junakinje“, izložba
fotografije s video performansom; iskustva, upute i metode umjetničinih super junakinja u borbi protiv neprijatelja – bolesti.
Na dan otvorenja performans Vande Velagić „Rite de passage“ (Obred prolaska)
vanda.miranda

14. svibnja – 13. lipnja 2021.

Dalibor Martinis

„Obraćam vam se kao čovjek čovjeku“ (2003), izložba
uz predstavljanje mape „Obraćam vam se kao čovjek čovjeku / 100 postaja na putu za demokraciju“, 2021., u ediciji od 5 primjeraka.

Projekt obzirnog akcionizma, realiziran u Istri u proljeće 2003. tijekom općih izbora u Hrvatskoj, a
veže se s ranim Martinisom iz 1978., dokumentiran je sa stotinu crno-bijelih fotografija neuglednih i samotnih autobusnih skloništa, začudnih hibrida izvedenih iz tradicionalne istarske arhitekture i
priručnog, uniformiranog cestovnog ‘pokućstva’. Svaki oblik ima svoju autonomiju i oporu ljepotu, a praćeni su kratkim i jezgrovitim porukama demokratske škole za drugačiji svijet. Umjetnik se na ovaj način ponovo, kao čovjek čovjeku, obraća svojoj istarskoj bazi neposredno prije lokalnih izbora u 2021. godini.
dalibor.martinis

18. lipnja – 18. srpnja 2021.

Petra Pletikos & Iva Horvat

Poznati pulski dvojac Horvat&Pletkos, multimedijalne umjetnice koje su staž stekle na domaćim i stranim likovnim akademijama, street art manifestacijama i gigovima, izlažu recentne radove koje spajaju različite oblike nastalih međuodnosima Ivinih nadrealnih crteža na keramici i Petrinih digitaliziranih geometrija krajobraza.

Iva Horvat izlaže crteže iz serije Metamorphosis, koju radi i razvija od 2011., no sada ih smješta na površine bijelih glaziranih tanjura. Riječ je o svojevrsnim dnevničkim zapisima, ocrtanim izjavama egzistencijalnih, društvenih i etičkih stavova i vrijednosti.

Petra Pletikos izlaže seriju radova građenih minimalističkim pristupom na estetici “pogreške”(glitch) putem medija analognog crteža prevedenog u digitalnu grafiku te naposljetku ponovno prenesenog na platno analognim principom. Glavni motiv koji se provlači kroz seriju jest motiv pejzaža stilizacijom doveden do linearnog crteža, točnije obrisa koji se u potpunosti gubi u daljnjem procesu rada. Rezultat je deformirani, apstrahirani prikaz prirodnog.

foto Iva

foto Petra

srpanj/kolovoz

Go Segawa, Paris/Tokio

Izlažu se recentni radovi nastali geometrijskim generiranim postupcima koji tvore istovremeno transparente i optičke trodimenzionalne skulpture/objekte.

go.segawa
Dessin/volume: Snake I – blue , 2020

impression UV sur polycarbonate, vernis Ed.6
©Go Segawa

19. kolovoza – 3. rujna 2021.

Vitar Drinković

Heart Tube, 2019-2020
Interaktivna instalacija koja prenosi otkucaje srca do četiri osobe istovremeno uizložbeni prostor, u realnom vremenu. Skulpturom se, jednostavnim biološkim procesom, istražuje ljudska komunikacija i međupovezanost, fokusirajući se na srce kao organ iznimnopodložan vanjskim podražajima i unutarnjim procesima (misli, emocije i sl.).

vitar.drinković

3. rujna – 4. listopada 2021.

aircube collection

u suradnji s „galerie wuench aircube“, Linz, Austrija
Riječ je o vrijednoj zbirci austrijskog kolekcionara Winfrieda Wünscha koja je istovremeno postavljena u Muzeju Lapidarium. U galerijskom prostoru izlažu se djela predstavnika bečke konceptualne umjetničke struje (Wiener Gruppe).

AKF_logo_kr_OK_pozitiv co_page-0001

aircube

MUZEJ – MUSEO LAPIDARIUM

2. travnja – 9. svibnja 2021.

Novigrad ispod površine. Arheološka priča o počecima grada.

Predstavljanje rezultata zaštitnih arheoloških istraživanja provedenih 2018. pored hotela Cittar u Novigradu. Prilikom istraživanja pronađeni su ostaci gradskih zidina, ranosrednjovjekovni grobovi i brojni drugi arheološki nalazi.
Kustosica: Anika Mijanović

anika
Nalazi iz ranosrednjovjekovnog groba, vlasništvo Muzeja grada Umaga (MGU).

18. svibnja – 18. lipnja 2021.

Između Dajle i Kopra; knjižnica grofa Francesca Grisonija

u suradnji s Osrednjom knjižnicom Srečka Vilhara Kopar, Slovenija

Prvi put u Hrvatskoj izlažemo izbor iz bogatog knjižnog fonda te arhivsku i muzejsku građu vezanu uz grofa Francesca Grisonija (1772. – 1841.), koparskog plemića, humanista i prosvjetitelja koji je imao svoj posjed i palaču u Dajli, nedaleko od Novigrada. Izlažu se knjige iz razdoblja od 1552. do 1835., slike (portreti) te povijesna građa vezana uz njegovu obitelj. Posebnost izložbe su i originalni tlocrti za palaču u Dajli. Muzejski postav praćen je i audiovizualnom građom, te građom iz fundusa Muzeja Lapidarium. Tijekom izložbe, u nakladi Muzeja predstavit će se posebna publikacija o
samostanu/kaštelu/palači Dajla.

francesco.grisoni
Portret grofa Francesca Grisonija, 1859., Orednja knjižnica Srečka Vilharija Koper

6. Umjetnička rezidencija / 6. Artist in Residence AIR Kuberton/Cuberton

Svibanj /Maggio / May 2021

Ana Sladetić, Milan Šabić (Zagreb), www.anasladetic.com

Stefanie De Vos (Beč/Vienna) www.stefaniedevos.com

Lipanj / Giugnio / June 2021

Miljana Babić (Rijeka), s Nadom Žgank (Ljubljana)

Angelika Wischermann (Beč, Vienna)

https://www.angelikawischermann.com/

2. srpnja – 18. kolovoza 2021.

Arhitektura, Skulptura. Uspomena. Umjetnost spomenika Jugoslavije 1945.-1991.

u suradnji s Društvom arhitekata i Galerijom Dessa, Ljubljana, Slovenija
Izložba predstavlja rezultate dvogodišnjeg istraživačkog projekta brojnih stručnjaka i znanstvenika koji se bave arhitektonsko-urbanističkim temama spomeničke memorijalne baštine iz jugoslavenskog socijalističkog razdoblja. U fokusu izložbe nalaze se projekti i planovi koji su obilježili razdoblje javnih
„spomenika“ usredotočenih na prekretnice i nedovršene vizije modernizacije/apstrakcije u vrijeme socijalizma. Posebnost izložbe je ta što će se prvi putkontekstualizirati i valorizirati „Spomenik s
kosturnicom narodnog heroja Vladimira Gortana“, Pod Beram, Istra. Muzejski postav praćen je audiovizualnom građom.

skulp.1

skulp.2

insta.3

skulp.4

19. – 22. kolovoza 2021.

12. Međunarodni festival vizualnih umjetnosti Arterija

„Nema sigurnosnog pologa/No Security Deposit: in memoriam Heiko Daxl“ u suradnji s Ingeborg Fülepp, Centar za inovativne medije CIM-APURI Rijeka
U fokusu festivala su umjetnosti u okviru znanosti, ekologije i tehnologija te raznih aspekata suvremene glazbe i zvuka u medijskom okružju. Očekuju se radionice, studentske prakse, izložbe, audiovizualni performansi i multimedijalne instalacije. Istovremeno festival je posvećen HeikuDaxlu (1957.-2012.), jednom od pionira novo medijske umjetnosti u Europi, koji je dijelom i zaslužan za nastanak novigradskog festivala.
19. 8. Marko Ciciliani: „Kilgore’s Resort“, audio-vizualna interaktivna instalacija
„STEINA“, koncert: violina, generirana elektronika, video i laser
20. 8. Barbara Lüneburg „Slicesof Life“, koncert: violina, multimedijalni performans

heiko

heiko.foto

violin
Barbara Lüneburg „Slicesof Life“, koncert: violina, multimedijalni performans

3. rujna – 4. listopada 2021.

air cube collection

u suradnji s „galerie wuench aircube“, Linz, Austrija
Riječ je o vrijednoj zbirci konstruktivističke i kinetičke umjetnosti, taktilne i konkretne poezije koju je prikupio austrijski galerist i kolekcionar Winfried Wünsch. Izlažu se slike, skulpture, instalacije,
grafike, crteži i fotografije umjetnika iz Austrije, Njemačke, Hrvatske, Italije pa sve do Kube. Izbor iz zbirke čine djela koja se u osnovi temelje na egzaktnom pristupu umjetnost i vizualnim istraživanjima površine, strukture i objekta, bliska duhu Novih tendencija, zatim djela koja ističu zahtjev analitičko- racionalnog odnosa s jezikom ili jezika kao vizualnog i tvarnog značaja, kao i djela predstavnika bečke konceptualne umjetničke struje (Wiener Gruppe). Zbirka je istovremeno postavljena i u Galeriji Rigo.
Autori djelâkoja se izlažu: Josef Bauer, Hellmut Bruch, Dominique Chapuis, Ivan Contreras-Brunet, Gerhard Frömel, Eugen Gomringer, Istanbul Haasz, HD Schrader, Vesna Kovacic, Renate Krammer, Vaclav Malina, Franz Mohn, Ulrich Otto, Otto Reitsperger, Gerhard Rühm, Vera Röhm, Reinhard Roy, Estela Sokol, Nelio Sonego, Jürgen Wolff.

AKF_logo_kr_OK_pozitiv co_page-0001

8. listopada – 30. studenog

Roberto Ghezzi: Naturografie

u suradnji s Galerijom EContemporary i umjetničkom udrugom stART, Trst, Italija kustosice: Monica Mazzolini, Elena Cantori

Riječ je o ambijentalnoj instalaciji koja govori o suradnji ČOVJEKA i PRIRODE s transformacijom umjetnosti u pejzaž (Land Art) te pejzaža u umjetnost. U fokusu izložbe su radovi koji su nastajali tijekom ljeta 2019. na ušću rijeke Mirne, zaštićenog ornitološkog rezervata među rijetkima
preostalim na Mediteranu. Roberto Ghezzi (Corona, Arezzo), nakon istraživanja i studija o estetskim, fizičkim, kemijskim i biološkim osobinama ušća rijeke Mirne te nakon višemjesečnih odležanih platna u njenim vodama, tj. instalacijama, mapirao je vrijednosti krajolika i bogate biološke raznolikosti.

roberto.ghezzi

PROGRAM 2020.

MUZEJ – MUSEO LAPIDARIUM:

9. 10. – 9. 12. 2020.
Ciklus projekta Upoznajmo muzejeIzmeđu Dajle i Kopra: knjižnica grofa Francesca Grisonija ODGOĐENO –

AIR CUBERTON 2020 – ARTIST IN RESIDENCE
5-6/2020– ODGOĐENO –
10/2020– ODGOĐENO –

– – –
Organizator zadržava pravo izmjene datuma i programa za navedena događanja.