Denis Krašković: Daj se smiri

Galerija – Galleria Rigo, Novigrad – Cittanova

8.8. – 1.9.2018. Denis Krašković: Daj se smiri

Otvorenje: 8.8.2018. u 20 sati

Denis Krašković izlagao je u Galeriji Rigo 1995. dok se ovom izložbom ponovno vraća u isti prostor, samo dvadesetak godina kasnije. Predstavlja se s najnovijim radovima, skulpturalnom instalacijom i slikama.

Na slici Daj se smiri I (akrilik na platnu, 140×90 cm) fokus je na povezanosti čovjeka i prirode, u ovom slučaju Kraškovića i psa. Ovdje je ujedno pas u ulozi onog koji daje mir i poziva na smirenost.

dav
Daj se smiri I, Denis Krašković

Blizu kraja (epoxy, poliuretan, aluminijska šipka, akrilik) je rad koji čini grupa skulptura koje prikazuju 13 živih i jednu mrtvu kunu u prirodnoj veličini. Radi se o diorami koja je izu krajapostavljena na pod galerije. Svaka pojedina skulptura kuna, drugačija je kako u boji, tako i u karakteru. U skladu s time svaka kuna se na drugačiji način suočava sa smrću člana svoje družine. U ovom radu bavim se kontrastom života i smrti, koji se isprepliću sa kontrastom materijalnosti i duhovnosti. Sam naziv sugerira i pitanje sa kojim su suoćene stilizirane kune, ali također svaka asocijacija na hrvatsku valutu nije slučajna.
Premda su oba rada različite tematike i izvedena u različitim medijima, oba govore o čežnji i potrebi za unutarnjim mirom. Također, oba djela povezuje prikaz potrebe da se mir prima ili dijeli sa okolinom, to jest drugim ljudima ili prirodom općenito. (Denis Krašković)

Denis-Krašković-Daj-se-smiri_WEB
Blizu kraja, Denis Krašković

Denis Krašković

(1972., Zagreb) maturirao je u rodnom gradu na Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn, gdje je i predavao na Kiparskom odsjeku od 1996. do 2007. godine. 1994. diplomirao je na Kiparskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od 2007. do 2017. g. bio je profesor na Likovnom odsjeku Umjetničke akademije u Osijeku. 2010. magistrirao je na Akademiji za likovno umetnost u Ljubljani. 2015. godine bio je gost profesor na Kiparskom odsjeku Akademije za Glazbu i vizualne umjetnosti u Pečuhu. Dobitnik je više nagrada, između ostalih i Grand prix Salona mladih u Zagrebu 2000. godine.
Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Autor je 14 javnih skulptura, između ostalih Kit na zagrebačkom jezeru Jarun, Janje i Morž ispred Arene Zagreb, te Neandertalac I i Neandertalac II u Krapini.

Denis Krašković

PLAKAT-KRAŠKOVIĆ-by-Oleg-Šuran_WEB
Design by Oleg Šuran

Program je realiziran sredstvima Grada Novigrada – Cittanova i Istarske županije – Regione Istriana / Upravni odjel za kulturu – Assessorato alla cultura.

Logo-Grad-Novigrad zupanijodjelzakulturu-WEB

– – –
Naslovna fotografija: Blizu kraja, s ljubaznošću Denis Krašković.