Denis Krašković: Daj se smiri

Galerija – Galleria Rigo, Novigrad – Cittanova

8.8. – 1.9.2018. Denis Krašković: Daj se smiri

Otvorenje: 8.8.2018. u 20 sati

Denis Krašković izlagao je u Galeriji Rigo 1995. dok se ovom izložbom ponovno vraća u isti prostor, samo dvadesetak godina kasnije. Predstavlja se s najnovijim radovima, skulpturalnom instalacijom i slikama.

Na slici Daj se smiri I (akrilik na platnu, 140×90 cm) fokus je na povezanosti čovjeka i prirode, u ovom slučaju Kraškovića i psa. Ovdje je ujedno pas u ulozi onog koji daje mir i poziva na smirenost.

Blizu kraja (epoxy, poliuretan, aluminijska šipka, akrilik) je rad koji čini grupa skulptura koje prikazuju 13 živih i jednu mrtvu kunu u prirodnoj veličini. Radi se o diorami koja je izu krajapostavljena na pod galerije. Svaka pojedina skulptura kuna, drugačija je kako u boji, tako i u karakteru. U skladu s time svaka kuna se na drugačiji način suočava sa smrću člana svoje družine. U ovom radu bavim se kontrastom života i smrti, koji se isprepliću sa kontrastom materijalnosti i duhovnosti. Sam naziv sugerira i pitanje sa kojim su suoćene stilizirane kune, ali također svaka asocijacija na hrvatsku valutu nije slučajna.
Premda su oba rada različite tematike i izvedena u različitim medijima, oba govore o čežnji i potrebi za unutarnjim mirom. Također, oba djela povezuje prikaz potrebe da se mir prima ili dijeli sa okolinom, to jest drugim ljudima ili prirodom općenito. (Denis Krašković)

 

Denis Krašković

(1972., Zagreb) maturirao je u rodnom gradu na Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn, gdje je i predavao na Kiparskom odsjeku od 1996. do 2007. godine. 1994. diplomirao je na Kiparskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od 2007. do 2017. g. bio je profesor na Likovnom odsjeku Umjetničke akademije u Osijeku. 2010. magistrirao je na Akademiji za likovno umetnost u Ljubljani. 2015. godine bio je gost profesor na Kiparskom odsjeku Akademije za Glazbu i vizualne umjetnosti u Pečuhu. Dobitnik je više nagrada, između ostalih i Grand prix Salona mladih u Zagrebu 2000. godine.
Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Autor je 14 javnih skulptura, između ostalih Kit na zagrebačkom jezeru Jarun, Janje i Morž ispred Arene Zagreb, te Neandertalac I i Neandertalac II u Krapini.

Denis Krašković

PLAKAT-KRAŠKOVIĆ-by-Oleg-Šuran_WEB
Design by Oleg Šuran

Program je realiziran sredstvima Grada Novigrada – Cittanova i Istarske županije – Regione Istriana / Upravni odjel za kulturu – Assessorato alla cultura.

Logo-Grad-Novigrad zupanijodjelzakulturu-WEB

– – –
Naslovna fotografija: Blizu kraja, s ljubaznošću Denis Krašković.