Umjetnička rezidencija Kuberton

Muzej-Museo Lapidarium & Galerie Krinzinger Wien: 6/5/2017 – 18/6/2017

6/5/2017 – 29/5/2017

Markus Hanakam & Roswitha Schuller

Markus Hanakam & Roswitha Schuller

hanakam-&-schuller_web

Markus Hanakam, Roswitha Schuller i dr. sc. Jerica Ziherl, umjetnička rezidencija Kuberton, 2017.

hanakam_web

Rad “COAT OF MIRACLES – 100 WAPPEN”, Hanakam & Schuller – umjetnička rezidencija Kuberton, 2017.

Jelena Bando

Jelena Bando

jelena-bando_web

Jelena Bando i dr. sc. Jerica Ziherl, umjetnička rezidencija Kuberton, 2017.

29/5/2017 – 18/6/2017

Davor Sanvincenti

Messmatik – Davor Sanvincenti

Linus Riepler

Linus Riepler

Međunarodnim programom Umjetnička rezidencija / Artist in residence koji se odvija u zaseoku Kuberton između Momjana i Oprtlja, želimo stvoriti širu platformu za razmjenu novih ideja, interdisciplinarnih premošćivanja, polemičkih mišljenja oko strategija umjetničko/galerijske/kustoske komunikacije te poticati kreativnost kroz pokretljivost i interkulturalnu razmjenu znanja i praksi na polju suvremene umjetničke prakse.

Cilj nam je kontinuitet Umjetničke rezidencije na kojoj će svake godine od mjeseca svibnja do srpnja, sudjelovati umjetnici suvremene umjetničke prakse iz Austrije i Hrvatske (s postepenim proširenjem na susjedne zemlje). Djela nastala na rezidenciji izložit će se u Novigradu, a dogodine, u Beču u sklopu AIR Krinzinger Projekte, u periodu od travnja do svibnja.
Umjetnička rezidencija Kuberton prvi je program suvremene umjetničke prakse u Istri, jedan od modela mobilnosti umjetnika i nacionalnih kulturnih politika što je prepoznala i Europska unija stavljanjem na agendu ovog oblika mobilnosti umjetnika.

Program se provodi u partnerstvu s Galerijom Krinzinger iz Beča, jednom od najpoznatijih svjetskih galerija koja je posebno vezana za Istru od 1974. godine.

Ako svoju ulogu ozbiljno shvati, rezidencijalni umjetnički centar može stvoriti vrlo poticajno okruženje za umjetnika, a također može i profitirati od njega; on može bit mjesto u kojem se jednostavnije stvaraju osobni odnosi izvan pravila struke, koji se temelje na obostranom povjerenju i simpatijama. Po mom osobnom mišljenju, to je autentično mjesto za ponovno koncipiranje odnosa između umjetnika i kulturnih institucija, što znači između umjetnika i društva kao cjeline.

Jean-Baptiste Joly, Re-tooling Residencies: A Closer Look at the Mobility of Art Professionals, 2009, 226-227.

// Program Muzeja – Museo Lapidarium ostvaren je sredstvima Grada Novigrada – Cittanova, Upravnog odjela za kulturu Istarske županije, Austrijskog Kulturnog Centra Zagreb i Galerije Krinzinger iz Beča //

Istarska-zupanija_logo_web Upravni-odjel-color Logo-ministarstvo

* Izvor fotografije: Hanakam & Schuller