Roberto Ghezzi: ”Naturografie”

Roberto Ghezzi

Naturografie

Čovjek Umjetnost Priroda

Muzej-Museo Lapidarium, Novigrad-Cittanova
8. X – 8. XI 2021.

_1080545

Izložba Naturografie – Čovjek Umjetnost Priroda rezultat je umjetničkog i znanstvenog projekta započetog 2019. koji si je zacrtao cilj da kroz umjetnost prividno sjedini obalni zemljopisni luk sjevernog Jadrana između Italije, Slovenije i Hrvatske.
Za taj je projekt Roberto Ghezzi prema estetskim, fizičkim, biološkim (flora i fauna) i kemijskim karakteristikama obradio brojna mjesta u Furlanijskoj Julijskoj krajini, Venetu, Sloveniji i Hrvatskoj.
Djela su mu plod suradnje Čovjeka i Prirode u drugačijoj perspektivi u odnosu na druge umjetničke forme, kojom se umjetnost u prirodi preobražava u umjetnost prirode. Priroda sama intervenira, stvarajući i živući na djevičanski čistoj podlozi koju je umjetnik postavio u ambijent.
Za ostvarenje svojih djela Ghezzi izabire mjesto instalacije i materijal podloge (u ovom slučaju platna ostavljena na otvorenom na obali rijeke Mirne), a dovršenje umjetničkog djela prepušta vremenu i samoj Prirodi.
Svjetlost, minerali, voda i organizmi koji u njoj žive djeluju na platna i stvaraju žive i uvijek drugačije pejzaže. Kad su gotova, platna se stabiliziraju i pripreme za izlaganje. Na taj način djelovanjem prirodnih elemenata i ljudskim umom nastaju naturografie©: djela koja ne predstavljaju pejzaž nego su i sama pejzaž.
Na ovoj izložbi Roberto Ghezzi izlaže djela koja su nastala u Hrvatskoj (na Istarskom poluotoku) 2020. godine, u rezervatu prirode na ušću rijeke Mirne (u suradnji s Gradom Novigradom – Cittanova).
Osim što ima umjetničku vrijednost, projekt naturografie© omogućuje mapiranje jednog područja, naglašavajući kroz suvremenu umjetnost njegovu pejzažnu vrijednost i bogatu bioraznolikost.
Novi dijalog između umjetnosti i prirode za drugačiji užitak u prirodi koja je ugostila i opskrbila umjetnikovo stvaranje.

_1080335

Roberto Ghezzi rođen je 1978. u Cortoni. Rastao u djedovoj kiparskoj radionici, pohađao je gimnaziju „Luca Signorelli“ u Cortoni i likovnu akademiju u Firenci. S vremenom je sazrela zamisao koja, od promišljanja i eksperimentiranja s prirodom, a počinjući od slikanja, izraz nalazi u korpusu nepredviđenih radova koje je sam nazvao neologizmom naturografie©. Riječ je o djelima koje Ghezzi ostvaruje kroz prirodu, u dijalogu kad Čovjek i Ambijent ostvaruju duboku i originalnu vezu. Od 1992. godine ostvario je brojne izložbe u privatnim i javnim prostorima, od kojih spominjemo Općinsku galeriju suvremene umjetnosti u Arezzu, Muzej kraja svijeta u Ushuai, Prirodoslovni muzej Sveučilišta u Pisi, MARCA iz Catanzara, Palača Medici u Firenci, Battersea Park u Londonu, Fondacija Cariperugia Arte, Chiostro di Bramante u Rimu, Carraresi u Trevisu, Knjižnica Pu-Dong u Šangaju, Oceanografski muzej u Tunisu. Njegove naturografie© osvojile su nagradnu rezidenciju Fondacije Rocco Gulielmo 2020., nagradu ORA 2016., nagradu Art App Artist Contest 2017., nagradnu rezidenciju Arteam Cup 2018. i nagradu Arteam Cup Vanilla Edizioni 2019. Osim u Italiji, desetke umjetničkih rezidencija, eksperimentalnih istraživanja i ambijentalnih instalacija ostvario je i u najudaljenijim mjestima na planeti kao što su to Aljaska, Island, Južna Afrika, Norveška, Tunis i Patagonija. Roberto Ghezzi živi na selu u Toscani, nedaleko svoje obitelji. Roberta Ghezzija podržavaju galerije E Contemporary (Trst) Nous Art Gallery (San Gimignano) Gilda Contemporary Art (Milano) Galleria d’arte Faber (Rim).

_1080590

Izložbu podupire i organizira Galerija E Contemporary (Trieste), START Cultura (Trieste)
u suradnji sa Jerica Ziherl, Muzej – Museo Lapidarium ( Novigrad-Cittanova)

Roberto Ghezzi Naturografie - foto Roberto Ghezzi 1
foto Roberto Ghezzi

Roberto Ghezzi Naturografie - foto Roberto Ghezzi 2
foto Roberto Ghezzi

Roberto Ghezzi Naturografie - foto Roberto Ghezzi 3
foto Roberto Ghezzi

Roberto Ghezzi Naturografie - foto Roberto Ghezzi 4
foto Roberto Ghezzi

Roberto Ghezzi Naturografie - foto Roberto Ghezzi 5
foto Roberto Ghezzi

Roberto Ghezzi Naturografie - foto Roberto Ghezzi 6
foto Roberto Ghezzi

Roberto Ghezzi Naturografie - foto Roberto Ghezzi 7
foto Roberto Ghezzi

Roberto Ghezzi Naturografie - foto Roberto Ghezzi 8
foto Roberto Ghezzi

Roberto Ghezzi Naturografie - foto Roberto Ghezzi 9
foto Roberto Ghezzi

Roberto Ghezzi Naturografie - foto Roberto Ghezzi 10
foto Roberto Ghezzi

Roberto Ghezzi Naturografie, foto Đanino Božić 1
foto Đanino Božić

Roberto Ghezzi Naturografie, foto Đanino Božić 2
foto Đanino Božić

GHEZZI-plakat.1pdf

Roberto Ghezzi deplijan (1)

Postav: Galerija E Contemporary, START Cultura,
u suradnji sa Furio Ogrisi i Ivan Blašković (Muzej-Museo Lapidarium)
Nakladnik: Muzej – Museo Lapidarium, Veliki Trg 8 a, 52466 Novigrad-Cittanova. Za nakladnika, urednica: Jerica Ziherl. Kustosice/a Elena Cantori i Monica Mazzolini. Tekstovi: Elena Cantori, Monica Mazzolini.Fotografije: Dario Ceoldo i Monica Mazzolini. Oblikovanje / Design: Stanislav Habjan. Tisak: Vemako, Zagreb, 2021. Naklada: 150
Program je realiziran uz podršku Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu, Grada Novigrada-Cittanove i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

image001

Izložba se može pogledati do 8.11.2021. za vrijeme radnog vremena muzeja:
od ponedjeljka do petka 09:00 – 15:00 / subotom po potrebi uz prethodnu najavu: 052 726 582; 091 6202889

_________________________________________________________________

Zbog vaše i naše sigurnosti, tijekom posjeta Muzeju ljubazno vas molimo da se pridržavate sljedećih uputa:
– nosite zaštitnu masku za lice
– održavajte razmak od 2 metra
– pri ulasku u Muzej upotrijebite sredstvo za dezinfekciju ruku koje se nalazi na samom ulazu
– ako imate respiratornih problema kao što su kašalj i povišena tjelesna temperatura, molimo vas da ostanete kod kuće
Zahvaljujemo na razumijevanju.