Klasja Habjan

Galerija Rigo, Novigrad – Cittanova
NAPOKON NETKO!

Otvorenje: 12. 6. 2020. s početkom u 20 sati
Izložba je otvorena do 12. 7. 2020.

najava_NN1

Živio je usred pustinje. Žuta i narančasta, prostirala se dokle god je vidio, a vidio je daleko, gledajući s najvišeg tornja. Nakon deset godina gradnje, napokon je stao, ponosan. Činilo mu se da je dvorac savršen, da se svaki zlatnik isplatio. Vukao je plašt stubama kao da mazi čudovište srca kamenoga.

(…)

Klasja Habjan web 2

Klasja Habjan web 3

KLASJA HABJAN (Zagreb, 1993.) bavi se ilustracijom, grafičkim dizajnom i pisanjem. Diplomirala je s magna cum laude na Studiju dizajna u Zagrebu, smjer Vizualne komunikacije (2016.). Na istom je fakultetu za projekt Blok Od(blok), pod mentorstvom Nenada Dogana, dobila Godišnju nagradu Studija dizajna (2013/2014.).

Prvu samostalnu izložbu Pješčani grad održala je u galeriji Skale do Sunca (Stara Novalja, 2014.). Niz grafika i kratkih animiranih filmova izložila je u Klubu studenata elektrotehnike (KSET) u sklopu kulturnog programa Artcoustic (Zagreb 2015.). Izložbu Džungla, seriju ilustrativnih plakata, održala je u klubu Botaničar (Zagreb, 2019.), dok je izložba Crtice, u Galeriji Šira u Zagrebu (2019.), uključivala i autorske kratke priče. U izdanju Umjetničke radionice Petikat (2020.) objavila je i knjigu Crtice kao zbirku grafika, kratkih priča i pjesama.

Sudjelovala je na dvadesetak grupnih izložbi ilustracije i dizajna. Od toga izdvajamo: Bratoljub, Centar za kulturu Trešnjevka (Zagreb, 2019.), Izložba hrvatskog dizajna 1718, Muzej za umjetnost i obrt (Zagreb, 2018.), Festival 36 Mountains, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (Zagreb, 2018.), Knjige za gledanje: Knjige za čitanje, Galeriji Šira (Zagreb, 2017.), Ilustracije pričaju, galerija Oris (Zagreb, 2017.), Pričam ti priču? Izbor iz suvremene hrvatske ilustracije, Galerija Krsto Hegedušić (Petrinja, 2017.), Petnaest u sklopu Festivala europske kratke priče na kojoj izlaže niz ilustracija za priču Davida Albaharija, Živi Atelje DK (Zagreb, 2016.).
U sklopu Internacionalnog laserskog samita jeftine grafike “Na rubu” izlaže u Laubi (Zagreb, 2015.), a u sklopu Crtomata, malog festivala ilustracije i stripa izlaže u Gradskom muzeju Virovitica (Virovitica, 2015.). Izlagala je interaktivni poster u sklopu putujuće izložbe The other Side, Quartier Général, La Chaux-de-Fonds, Švicarska, 2017. i Galerija KM8, Beograd, Srbija, 2015.).

Sa Zitom Nakić čini dizajnerski tandem klasja&zita unutar kojeg oblikuje grafičke materijale, vizualne identitete, naslovnice i prijelome publikacija. Često surađuje s kulturnim institucijama. U izdanju Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu sudjelovala je u izradi knjižice Početnica za konceptualce Muzeja suvremene umjetnosti (2017.). Za isti muzej Klasja Habjan napisala je priču, oblikovala grafike i prijelom za strip Duh Bauhausa (2019.), objedinjujući na taj način svoje osnovne grane interesa.

O izložbi Napokon netko!
Muzej-Museo Lapidarium / Galerija Rigo
Novigrad – Cittanova, lipanj 2020.

Uz seriju kolaža, autorica na svojoj petoj samostalnoj izložbi Napokon netko! izlaže i vlastitu kratku priču po kojoj su ilustracije nastale. U tekstu i slikama, radi se o putovanju u kojemu se isprepliće ljudska potreba za materijalnim s onom drugom, društvenom i duhovnom. Tek spoznajom drugoga, lik spoznaje samoga sebe – da bi bio domaćinom, mora prvo znati biti gost. Kontrast posjedovanja i gubitka metafora je samoga života, kao zaokruženog ciklusa.

Postav radova i otvorenje izložbe

Autori fotografija: Zita Nakić, Mislav Mironović i Klasja Habjan

Klasja web_1

Klasja web_2

Klasja web_3

Klasja web_4

Klasja web_5

Klasja web_6

– – –
Naslovna fotografija: ©Klasja Habjan
Priča, ilustracije, dizajn: ©Klasja Habjan
Lektura hrvatskog teksta: Neli Mindoljević

Program je ostvaren sredstvima Grada Novigrada – Cittanova, Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.
Logo-Novigrad-50-vel.-pix.-za-web zupanijodjelzakulturu-WEB ministarstvo-kulture-logo_WEB