Dajla … e poi ci sei tu Sonja

Muzej – Museo Lapidarium, Novigrad – Cittanova

Međunarodni dan muzeja – Muzeji za jednakost: različitost i uključivost

Virtualno predstavljanje audio priče 18. 5. 2020. s početkom u 12 sati na www.muzej-lapidarium.hr, a izložba se isti dan u muzeju može razgledati od 19 do 21 sat.

DAJLA…E POI CI SEI TU SONJA
Audio – vizualna priča

Izložba je otvorena do 26. 6. 2020.

https://www.youtube.com/watch?v=4PeISNWdBdI

Novigradski muzej i ove godine sudjeluje u obilježavanju Međunarodnog dana muzeja koji se tradicionalno održava 18. svibnja. Ovogodišnji program, premda smo morali dijelom odustati od planiranoga, posvećujemo našoj sugrađanki Sonji Ritoši i njezinoj životnoj priči.
U vrijeme pisanja ovoga teksta Sonja Ritoša ima 87 godina, središnja nit njezine priče je Pula, ali još više Dajla, o kojoj piše s ljubavlju i toplinom. To je ujedno bio poticaj da se muzej prihvati tiskanja njezinog rukopisa i pjesama, a knjigu je sama jednostavno nazvala Moja priča. Njezini roditelji rođeni u istarskim selima Funtani i Ladrovićima, emigrirali su iz Istre u prošlom stoljeću, početkom talijanske okupacije. Majka je porodila 21 dijete, a Sonjina sjećanja vode nas kroz četiri državna sistema, sve do današnjih vremena. Stoga je knjiga pogled na prijeđeni put jedne žene, njezino viđenje i sažimanje osobnih ljudskih uspona, padova i promjena, ratova, stradanja, mizerija, nadanja, izazova identiteta, nedvojbenosti i tople čovječnosti. Knjiga je dopunjena i vizualnim materijalima njezine kćerke, umjetnice Lare Ritoše – Roberts.
S obzirom da knjigu Moja priča ipak ne možemo predstaviti bez same Sonje koja je trenutno u Puli, a i Lare koja je u Londonu, odlučili smo ih predstaviti sažetom audio – vizualnom formom koja se sastoji od snimljenog Sonjinog glasa dok čita pjesmu i ulomka o Dajli 70-tih godina prošlog stoljeća. Njezinu naraciju prati zvučna podloga, odabrane Larine sekvence digitaliziranih obiteljskih fotografija i video iz Dajle.

U muzejskom fundusu imamo i građu vezanu uz Dajlu 70-ih, pa se početna virtualna ideja postepeno pretvorila i u – izložbu. U muzejskom prostoru, pored Sonje i Lare, predstavljamo i Projekt Dajla iz 1965. autora Marka Pogačnika (člana slovenske avangardne grupe OHO) i Franci Zagoričnika. No, to nije sve. Izložbu smo zaokružili još jednom pričom iz 70-ih. Riječ je o susretu umjetnika iz Austrije i Jugoslavije u staroj školi u selu Brdo/Berda pored Momjana, a koncipirala ga je 1976. Ursula Krinzinger u dogovorima s Marinom Abramović. Jedan od Brdo’76 projekata čuva se u Lapidariumu, a riječ je o 10 radova austrijskog umjetnika Heinza Cibulke koji ne govore samo o svakodnevnom životu stanovnika Brda, nego i o obilježjima jedne države koja više ne postoji, kao i o jeziku kojim se u Brdu više ne govori. Stoga Cibulkine fotografije prati i audio zapis muzikologa Alberta Mayra, također jednog od sudionika Brdo’76.
Projekti Dajla’65 i Brdo’76 nezaboravni su emocionalni i umjetnički događaji, jedni od mnogih nastalih u poznatom desetljeću ‘druge linije’ umjetničkog otpora i promjena, istraživanja i kritike, kad su prevladavane granice i kad se uključivalo u opća zbivanja novih kretanja umjetnosti i društva.

Izložbu je moguće razgledati radnim danima muzeja od ponedjeljka do petka od 9 do 15 sati do 18. 6. 2020., uz pridržavanje svih epidemioloških, higijenskih i mjera fizičkog distanciranja propisanih od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Lara 1 za web
Stanko, Sonja i Lara Ritoša, 1975., s ljubaznošću Lara Ritoša – Roberts

Stanko Ritoša s djecom, 1962., s ljubaznošću Lara Ritoša - Roberts
Stanko Ritoša s djecom, 1962., s ljubaznošću Lara Ritoša – Roberts

Lara 3 web
Dajla, 2011., s ljubaznošću Lara Ritoša – Roberts

Razglednica Dajla, Benediktinski samostan, 1915.,vlasništvo Muzeja - Museo Lapidarium
Razglednica, Benediktinski samostan u Dajli, 1915., vlasništvo Muzeja – Museo Lapidarium

Lara 4 web
Displacement, 2003., s ljubaznošću Lara Ritoša – Roberts

POSTAV RADOVA:

Dajla_2020_01
Fotografija: Vladimir Bugarin

Dajla_2020_04
Fotografija: Vladimir Bugarin

Sonja Ritoša Bugarin_web 3
Fotografija: Vladimir Bugarin

Sonja Ritoša_Bugarin web 4
Fotografija: Vladimir Bugarin

Sonja Ritoša_Bugarin web 5
Lara Ritoša – Roberts Summer holiday 1976. / Flags 2006., fotografija: Vladimir Bugarin

– – –
Naslovna fotografija, dizajn: Oleg Šuran