Ben Vautier

Galerija Rigo, Novigrad – Cittanova
Collecting: Ben Vautier
Otvorenje: 20.06.2019. u 20 sati
Kustosice: Francesca Zattoni, Jerica Ziherl
Dizajn: Đanino Božić
Izložba je otvorena do 17.07.2019.

Bez obzira na to što je riječ o izložbi istaknutog francuskog umjetnika Bena Vautiera, naziv izložbe tematizira odnos umjetnika i kolekcionara. Obitelj Zattoni iz Cervie ne samo da godinama skuplja Benova djela, nego je razvila srdačan i prisan odnos s umjetnikom. Kao kolekcionare, Zattonijeve je od samih početaka zanimala umjetnost razlika, rubnosti, manjina, prekida, subverzivnosti i ideja. Na tom putu nezaobilazan je bio i Fluxus i Ben, jer su tijekom šezdesetih godina imali ulogu anti-umjetnosti, ne-umjetnosti, bili su protiv same produkcije umjetničkog djela.
Stoga je izlagački prostor smišljen kao “tout Ben” koji sadrži umjetnikove radove, materijale i dokumente iz ranih 1960-ih; od teorijskih i radnih knjižica iz vlastite naklade, dijaloških prijedloga pisanih rukom, do “Theatre Total”, crteža, kolaža, predmeta, ploča i fotografija recentnih Benovih performansa u Nici. Izložen je i sasvim poseban “Newsletter”; knjiga koja sadrži više od 2500 izravno pričajućih stranica života koje je Ben tijekom 2759 dana, putem e-maila, slao Zattonijevima. Oblikovan kao crna kutija, u samo dva izvoda, bio je to poklon Benu od njegovih kolekcionara.

Ben Vautier rođen je 1935. u Napulju. Nakon što je boravio u različitim zemljama, 1949. seli se u Nicu. Godine 1954. otvara dućan rabljenih gramofonskih ploča “Magazin” – iste godine kada utemeljuje časopis “Ben Dieu” – pa ga imenuje “Ben Doute de Tout Gallery” preobrazivši ga u mjesto susreta za one koji žele izložiti i istraživati nove vidove suvremene umjetnosti. Nadahnut Yves Kleinom, Marcel Duchampom i “Novim realistima”, Vautier razvija osobni stil obilježen dada-deklinacijom. Ben je došao do zaključka kako je umjetnikov potpis ono što čini umjetničko djelo pa tako počinje potpisivati sve, uključivši djela drugih umjetnika kao i vlastito tijelo. Godine 1960. ima prvu samostalnu izložbu “Rien et tout” (sve i ništa) u “Laboratoire 32” na prvom katu njegova dućana, prostoru gdje su u nastavku izlagali umjetnici Fluxusa i drugih suvremenih pokreta s njime povezanih. Godine 1962. upoznao je i počeo susrete s Georgeom Maciunasom, osnivačem pokreta Fluxusa s kojim dijeli poetiku i filozofiju koji se identificiraju jednačicom “umjetnost jednako život”. Ubrzo između 1962. i 1970. postaje aktivan dio pokreta, sudjeluje na “Svjetskom Fluxus Festivalu” i na javnim performansima razvijajući važnu ulogu u širenju ideja radikalne umjetnosti.

Benov umjetnički rad između šezdesetih i osamdesetih godina je bezgraničan: živi petnaest dana u izlogu londonske “Gallery One”, utemeljuje “Theatre Total”, radi performanse kao “Public” (gdje fiksira publiku), u pariškoj galeriji “Zunini” izlaže jednu pazikuću, snimaju ga dok vrijeđa gledatelje, izdaje časopise, letke i umjetničke knjige, piše teorijske rasprave, aktivan je u pokretu “Mail Art”, postaje mentor novog umjetničkog smjera naziva “Figuration libre” (slobodno oblikovanje). U sedamdesetim godinama i narednom desetljeću, protagonista je bezbrojnih samostalnih izložbi u privatnim i javnim galerijama, ne samo u Francuskoj, već i u Njemačkoj, Švicarskoj, Italiji i Sjedinjenim američkim državama. Tijekom osamdesetih, Ben radi na različitim projektima kao npr. “Totem”, skulpture spravljene od predmeta svakidašnje uporabe, a od 1991. seriju “assemblagea Oiseaux”. Istovremeno skuplja svoje tvorevine iz šezdesetih godina, montira ih na nova platna dodavši komentare i intervencije. Neprekidan Benov uspjeh od devedesetih godina do danas, potvrđen je mnogobrojnim knjigama, izložbama i retrospektivama diljem svijeta.

BEN-web-1
S ljubaznošću F. Zattoni

Ben-web-3
S ljubaznošću F. Zattoni

Ben-web-4
S ljubaznošću F. Zattoni

Ben-web-5
S ljubaznošću F. Zattoni

Ben-web
Courtesy by F. Zattoni

Fotogalerija otvorenja izložbe:

ben-1
Kustosice: Jerica Ziherl i Francesca Zattoni, photo by Đanino Božić

ben-2
Photo by Đanino Božić

ben-3
Photo by Đanino Božić

ben-4
Photo by Đanino Božić

ben-5
Photo by Đanino Božić

– – –
Izložba je realizirana uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Novigrada – Cittanova.
Logo-MINK-100-pix.-za-web Logo-Novigrad-50-vel.-pix.-za-web