Plakat-Ljetna-dolce-vita_MML-WEB

Muzej – Museo Lapidarium, Veliki trg 8 a, Novigrad – Cittanova
Ljetna dolce vita – turizam u Novigradu 1960. – 1980.
Otvorenje: 21. 6. 2019. u 20 sati
Izložba je otvorena do 24. 7. 2019.

Idejni prijedlog: Ivan Žagar
Koncepcija i postav: Jerica Ziherl
Kustosi: Bojan Horvat, Dina Kamber
Dizajn: Oleg Šuran

Ovom izložbom želimo predstaviti početke i razvoj turističke djelatnosti na lokalnoj razini. S prva zamišljena kao popratni program predstavljanja knjige grupe autora “Turizam Novigrada / Il turismo a Cittanova”, koja je još u pripremi, izložba je prerasla u samostalni projekt kojim smo istražili “kada i kako je počelo”. Na raspolaganju nam je bila dostupna digitalizirana građa iz spomenute knjige, zatim građa iz muzejskog fundusa, kao i opsežan fotografski arhiv, dokumenti i svjedočanstva što smo prikupili od samih Novigrađana, prvih slovenskih gostiju te od drugih pojedinaca i muzejskih institucija. Postav izložbe prate, kronološkim redom, najstarije Correspondenz-Carte, Cartoline postale i turistički vodiči, brojne originalne i unikatne fotografije naših sugrađana i posjetitelja, razglednice “pozdravi z morja”, zatim arhivski manifesti, prospekti, turističke brošure, općinske odluke te, naposljetku, rijedak hotelski inventar i predmeti iz svakodnevne upotrebe koji su karakteristični za razdoblje 60-ih i 70-ih godina 20. stoljeća. Da bismo nadomjestili praznine ključne u pojedinim dionicama, poslužili smo se audio-vizualnim dokumentima, tiskom i glazbenim zapisima, što se pokazalo kao vrijedan izvor informacija. Izložbenim smo cjelinama nastojali razotkriti i posjetiteljima približiti razvoj i procese turizma koji su presudno utjecali na transformaciju urbanog i kultiviranog okoliša Novigrada.

Iz istraživanja koja smo proveli tijekom priprema izložbe, neminovnim i nedvojbenim se pokazalo da su ključne 1960-e godine. To je vrijeme reafirmacije turističke djelatnosti i njezine implementacije u društvu, razdoblje kad se diljem socijalističke Jugoslavije dovršavao proces “obnove” i “modernizacije” koji će protjecati u obećanju izgradnje jednog ne samo prosperitetnog razdoblja, nego i prestrukturiranju turističkih i ostalih društvenih procesa. Posljedica svega toga bio je određeni ekonomski, materijalni i kulturni boljitak, i, ne manje važno, međunarodna prepoznatljivost. Ukratko, vladala je atmosfera obećanja općeg progresa, ali u kojoj je istodobno ostalo skriveno niz proturječnosti. Sve se to odrazilo i na Novigrad s krajem 50-ih i 60-ih godina: organizirana i planska turistička djelatnost, počeci prvih privatnih smještaja, izgradnja jugoslavenskih, a posebno slovenskih radničkih odmarališta i vikendica do novih hotelskih objekata i autokampova.

S obzirom na to da je turizam i danas jedna od najvažnijih gospodarskih grana, ne samo Novigrada nego Istre i Hrvatske, za kraj izložbe smo postavili recentni projekt “Život nakon turizma”. Autori Ivica Mitrović i Oleg Šuran metodom spekulativne dizajnerske prakse donose kritički osvrt o učincima turizma i nude moguće alternativne scenarije koje donosi budućnost.

J.Z.

Zahvale: Mirjana Benjak, Gracijela Bajić, Vesna Hadži Požgaj, Bruno Jurišević, Barbara Gretić, Vlatka Kamber, Branko Metzger, Zdravko Pilko, Mauro Radovan, Adriana Udovičić, Vladimir Vladimir (Novigrad/USA), Jadranka Vodušek, Marija Ziherl, Ivan Žagar, Margaret Walker (Australija).

Dio građe posuđen iz Zavičajni muzej Poreštine, MEMO – Muzej dobrih uspomena (Pula), Povijesni i pomorski muzej Istre.

Fotogalerija otvorenja izložbe:

turizam-1
Izložbu su otvorili gradonačelnik Grada Novigrada-Cittanova Anteo Milos, dugogodišnji turistički djelatnik i predsjednik kluba SRD “Ribon” Bruno Jurišević te ravnateljica Muzeja-Museo Lapidarium Jerica Ziherl; photo by Đanino Božić

turizam-2
Photo by Đanino Božić

turizam-3
Photo by Đanino Božić

turizam-4
Photo by Đanino Božić

turizam-5
Photo by Đanino Božić

turizam-6
Photo by Đanino Božić

turizam-7
Photo by Đanino Božić

– – –
Program je ostvaren sredstvima Grada Novigrada – Cittanova i Turističke zajednice grada Novigrada – Cittanova.
Logo-Novigrad-50-vel.-pix.-za-web Logo-TZ-Grad-Novigrad---Cittanova-web