Ištvan Huzjan

Ištvan Išt Huzjan
IV. MERA: “Weight of a Book” – “Težina knjige”
Galerija Rigo, Velika ulica 5, Novigrad – Cittanova

Otvorenje: petak, 24. svibnja 2019. u 20 sati
Izložba ostaje otvorena do 9. lipnja 2019.

U svojoj višemedijskoj praksi Ištvan Išt Huzjan objedinjuje različite umjetničke pozicije i strategije koje interpretira u simbiozi performanasa, knjiga umjetnika, fotografija, glazbe, crteža, instalacija. Superponirajući medije i poigravajući se kodovima te konvencijama suvremene vizualne kulture, Išt Huzjan konstruira podjednako jednostavne, ozbiljne, zaigrane i sugestivne ambijente na razmeđu vlastitog raslojavanja jezika i umjetnosti. Stoga je koncept novigradske izložbe istovremeno preplitanje umjetničke akcije i predstavljanje knjige umjetnika koja nakon što Ištvan Huzjan napusti galerijski prostor, postaje objektom procesualnosti.

Knjiga FONTANA HUZJAN DELVAUX DERYCKE nastala je kroz suradnju između Ištvana Išta Huzjana, Galerije Rigo i Studija “Luc Derycke”, poznatog belgijskog izdavača specijaliziranog za bibliofilska izdanja umjetničkih knjiga.

Predstavljanje Ištvana Išta Huzjana u Hrvatskoj zajednički je projekt Galerije Rigo i Prostora za suvremenu umjetnost “Apoteka” iz Vodnjana, u čijim će se prostoru izložba otvoriti u subotu, 25. svibnja 2019., što je ujedno druga izložba Išta Huzjana.

Ištvan Išt Huzjan (1981. Ljubljana, Slovenija) diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Veneciji. Od 2006. vodi izdavačku kuću 21st Century ­Books. Godine 2008. –2009. bio je na Artist-in-Residence na “Rijksakademie van Beeldende kunsten” u Amsterdamu. Boravio je na studijskim i residence programima u Seulu, Antwerpenu i Rijeci. Suosnivač je umjetničkog kolektiva “Project Goleb” (Amsterdam, 2010.). Od 2013., s Gregoireom Motteom i Thibautom Espiauom u Bruxellesu vodi klub umjetnika i izlagački prostor “Coffre-Fort”.

Ištvan-Huzjan-web

Ištvan-web

Ištvan-web-2

Ištvan-web-3

Ištvan-web-4

Projekt je sufinanciran sredstvima Grada Novigrada – Cittanova i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Logo-Novigrad-50-vel.-pix.-za-web Logo-MINK-100-pix.-za-web

– – –
Fotografije: S ljubaznošću Ištvan Išt Huzjan
Naslovna fotografija: Ištvan Išt Huzjan

Galerija fotografija s otvorenja izložbe

Huzjan-WEB
Ištvan Išt Huzjan, fotografiju snimio Đanino Božić

Ištvan-WEB-2
Ištvan Išt Huzjan, fotografiju snimio Đanino Božić

Ištvan-WEB-3
Ištvan Išt Huzjan, fotografiju snimio Đanino Božić