ANA ELIZABET – Space Time 0

Muzej-Museo Lapidarium

sa zadovoljstvom Vas poziva na otvorenje izložbe

ANA ELIZABET – Space Time 0

 u nedjelju, 13. kolovoza u 20 sati

AnaElizabet-B2

ANA Elizabet, poznata hrvatska kiparica, predstavlja se u muzejskom prostoru svojevrsnim presjekom njezina rada unutar posljednjih dvadesetak godina. Izložene su skulpture većih formata Resonant (Tursiops Truncatus) iz 2021., Timeless (2014.), Nova (2013.), kao i one manjih iz serije Temple 1&2, Nova, Kidney, Kapula/Cvibeln (2003. – 2016.) Bez obzira na to što su skulpture rađene od kartona, dakle siromašna materijala, organičkih formi, dakle apstraktne, one posjeduju elegantnu tjelesnost i ostavljaju otvorenima mnoge semantičke dimenzije uzvišenog djelovanja umjetnosti. Stoga je i simptomatičan naziv rada Elevation, majušnih ljestvi izlivenih u metalu iz 2008., što nas uvodi u simultano evoluirajuće segmente umjetnosti ANE Elizabet; igru riječi i značenja u suodnosu skulpture, svjetlosnih instalacija i gledalaca. Izložene svjetlosne instalacije Are You Here Now (2005.), i serija lightboxova Fokus (2005), True (2011.), New Heaven (2021.), poput fluidnih skulpturalnih objekta odbljesci su umjetničinih slika, sjećanja i misli, koje nježno izviru, nestaju, izmjenjuju se. I koje ANA Elizabet, istom tom nježnošću, želi prenijeti gledaocu – i samo njemu.

Izložba ANE Elizabet dio je muzejskog programa kojim supostavljamo heterogene jezike suvremene umjetnosti unutar stalnog postava srednjovjekovnih spomenika zbirke Lapidarij.   Na taj način muzejski postav neprestano je u pokretu, raste i mijenja se. Naime, nije više toliko važno da se umjetnost, bila ona iz prošlih vremena ili ona od danas, manifestira u proizvodnji djela, nego, bez obzira na razlike u tehnici i formi, u njihovim odnosima, u stvaranju specifičnog konteksta razmjena, kako bi se uspostavili novi odnosi i otkrivale nove relacije između zajednice i umjetnosti.

ANA Elizabet rođena je 1969. u Zagrebu, gdje posljednjih nekoliko godina živi i radi. Studirala je restauriranje i konzerviranje metala na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Beču, a diplomirala na tamošnjoj Likovnoj akademiji, smjer kiparstvo. Ostvarila je veliki broj samostalnih i skupnih izložbi u Hrvatskoj i u inozemstvu, a za svoje radove dobila je niz priznanja i nagrada. Realizirala je brojne radove u javnom prostoru u Austriji i Njemačkoj te u Zagrebu.

1.Resonant-2021-1030x687

 Resonant (Tursiops Truncatus), 2021.

Are you here now

Are You Here Now?, 2005.

nOVA

Nova, 2013.

Timeless

Timeless, 2014.

True

True, 2011.

Izložba ostaje otvorena do 12. rujna 2023.

Realizaciju izložbe omogućili su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Novigrad-Cittanova i Turistička zajednica Grada Novigrada-Cittanova.

grad.novigrad ministarstvo.logo turistička

Muzej-Museo Lapidarium, Veliki trg 8A, 52466 Novigrad-Cittanova. Radno vrijeme na: www.muzej-lapidarium.hr

 

Ana Elizabet, foto s otvorenja izložbe, arhiva MML 1

Ana Elizabet, foto s otvorenja izložbe, arhiva MML

Ana Elizabet, foto s otvorenja izložbe, arhiva MML 2

Ana Elizabet, foto s otvorenja izložbe, arhiva MML

Ana Elizabet, foto s otvorenja izložbe, arhiva MML 3

Ana Elizabet, foto s otvorenja izložbe, arhiva MML

Ana Elizabet, foto s otvorenja izložbe, arhiva MML 4

Ana Elizabet, foto s otvorenja izložbe, arhiva MML

Ana Elizabet, foto s otvorenja izložbe, arhiva MML 5

Ana Elizabet, foto s otvorenja izložbe, arhiva MML

Ana Elizabet, foto s otvorenja izložbe, arhiva MML 6

Ana Elizabet, foto s otvorenja izložbe, arhiva MML

Ana Elizabet, foto s otvorenja izložbe, arhiva MML 7

Ana Elizabet, foto s otvorenja izložbe, arhiva MML