Marcelo Viquez – Las Damas de Kuberton

Muzej-Museo Lapidarium

 

sa zadovoljstvom Vas poziva na izložbu

Marcelo Viquez – Las damas de Kuberton

 Galerija Rigo, petak, 4. kolovoza 2023 u 21 sat.

 Viquez-B2_page-0001

Zadovoljstvo nam je što u muzejskoj Galeriji Rigo predstavljamo ovog iznimnog umjetnika, kojem je to prva izložba u Hrvatskoj. Podrijetlom iz Urugvaja, Marcelo Viguez dugi niz godina živi i radi u Španjolskoj, stoga nas je iz prve osvojio svojom latino energijom i temperamentom. Naime, u jesen 2022. boravio je na umjetničkoj rezidenciji AiR Kuberton u Istri, koju od 2016. organiziraju Ursula Krinzinger i Muzej-Museo Lapidarium. Zapravo, dovela ga je ta poznata bečka galeristica, uz potporu Galerije Kewening iz Berlina.

Tijekom Viquezove jednomjesečne rezidencije produkcija radova u različitim izvedbama bila je iznimna, no posebnu nam je pažnju privukla serija crteža Las damas de Kuberton (Žene iz Kubertona). Radio ih je u omiljenom mu tušu na papiru, mediju brisanja boja, mediju punina i praznina, u kojem su sve te izmaštane žene uvučene jedne u druge i kroz druge.

To zasigurno nisu crteži skupljača damskih portreta, prije bi rekli bilješke okidanih listova iz nekog iluminiranog rukopisa. Iluminacije, da, ako ih vežemo s Viquezovim uobličavanjima, a preko njih i s riječima. Te ocrtane riječi pretvorene u rečenice, kojima ne fali blazirane ironije i humornog cinizma, i koja gotovo svaka završava s Kubertonom kao oznakom mjesta i radnje, nisu ni zapisi ni poruke, nego pogledi noći. I filozofska misao zna za taj pogled, „kojem kroz noć s vremena na vrijeme prolete krvave glave i druge sablasne prikaze. I ljudsko je biće ta noć.“ I umjetnički hispano svijet zna za taj pogled malih dvorskih dama, žena, gospođica …, od Velasqueza, Goye, Picassa do ekstravagancija Carlesa Santosa.

Međutim, pitanje Viquezovih kubertonskih žena nije „što one znače“, niti tko su mu prethodnici, nego „kako ih on to radi“. Bilo da su te slike crteža  konceptualne, intuitivne ili emocionalne, njihova suština proizlazi iz procesa crtanja. Za Marcela Viqueza proces crtanja je vrsta razmišljanja, a procesi razmišljanja vrsta crtanja. Na taj način testira ideje, izvedbe misli koje često čini i napola naziranim. Možda stoga što Viquezova inspiracija dolazi od spirare: disati, crtati u dahu. Ili, obrnimo: crtati, u dahu.

 

Marcelo Viquez rođen je 1971. u Montevideu, Urugvaj. U rodnom gradu studira likovne umjetnosti, koje dolaskom u Španjolsku, nastavlja u Cuenci. Pohađa studij grafičkog dizajna i videa u Palma de Mallorci, u gradu u kojem živi i radi više od dvadeset godina. Samostalno izlaže od 1995., te sudjeluje na mnogim skupnim izložbama i čest je gost umjetničkih rezidencija. Zastupljen je u nekoliko europskih galerija. Viquezova umjetnička praksa je raznolika, od crteža, skulptura, instalacija, do videa, fotografija i glazbe. Kao bivšem bubnjaru punk rock banda Prenatal, glazba istinski održava njegovu estetiku. Ocrtana je smjelošću, od emigracije iz Urugvaja u Španjolsku, iskustva ulice, životnim usponima i padovima, do posvete življenja od svog umjetničkog rada. Njegova djela, od najsitnijih crteža do zahtjevnih instalacija, odražavaju društvo kroz leću osobnog iskustva.

The loneliness that surrounded me during my time in Kuberton (Croatia) was not an obstacle but source of inspiration.  It allowed me to connect with myself in a profound and thoughtful way, exploring my thoughts and emotions. I found myself in a constant process of self-discovery, and that is reflected in my series of drawings ‘Las damas de Kuberton’.

Marcelo Viquez

 

Marcelo Viquez-45sm Marcelo Viquez-41sm Marcelo Viquez-29sm Marcelo Viquez-10sm

Otvorenje izložbe, foto arhiva MML (2)

Otvorenje izložbe, foto arhiva MML

postav izložbe 2, foto Đanino Božić

postav izložbe 2, foto Đanino Božić

postav izložbe 1 , foto Đanino Božić

postav izložbe 1 , foto Đanino Božić

Otvorenje izložbe - Jerica dr.sc. Jerica Ziherl, foto arhiva MML

Otvorenje izložbe – Jerica dr.sc. Jerica Ziherl, foto arhiva MML

Kustosica: Jerica Ziherl

Izložba je otvorena do 16. kolovoza 2023., a može se razgledati od utorka do nedjelje od 19 do 22 sata.

Galerija – Galleria  Rigo, Velika ulica 5, 52466 Novigrad – Cittanova

tel: 052 726 582, e-mail: info@muzej-lapidarium.hr

 

Realizaciju izložbe omogućili su Istarska županija – Upravni odjel za kulturu i zavičajnost, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Novigrad-Cittanova, Galerie Krizinger Vienna i Galerie Kewenig Berlin.

 

grad.novigrad ist.žup.  ministarstvo.logo