Vanda Velagić

Galerija/Galleria RIGO
16 | 4 – 12 |5 | 2021

Vanda Velagić

Moja mama i njezine prijateljice – superherojke

otvorenje 16/4/2021 u 20 sati
s
performance Vanda Velagić „Rite de passage“
& Friend Sabina Oroshi

Vanda Velagić je glumica, fotografkinja, umjetnička producentica i umjetnica performansa iz Novigrada. Nakon studija kulturnog menadžmenta i rada u Europskom parlamentu, sa strašću je odlučila pristupiti glumi te je 2015. godine započela studij glume na Fakultetu primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, koji je tri godine kasnije uspješno završila u klasi Rade Šerbedžije i Lenke Udovički. Njezin daljnji razvoj prema performans umjetnosti potpomognut je pohađanjem nastave u grupi Jan Fabre i Troubleyn kompanije te kod Anne Bogart i SITI kompanije (2019.).Velagić se do sada bavila predstavljanjem različitih ženskih narativa, siromaštva, socijalne nepravde, ekologije i ograničenja slobode izražavanja umjetnika. To su središnje teme njezina rada i rada njezina kolektiva. Kolektiv Igralke koji je umjetnica suosnovala 2019., po tipu je autorsko kazalište te ubrzo postaje poznato publici zahvaljujući fantastičnim predstavama kao što je kazališni crtić “Plastika Fantastika” te dokumentarna predstava “Bakice.”
Izložba u Galeriji Rigo sastoji se od video-performansa i serije fotografija koje pružaju pronicljiv uvid u Velagićin pogled na vlastitu majku i njezinine prijateljice. Umjetnica ih promatra kao svakodnevne superherojke, zbog načina na koji su se borile protiv neprijatelja – bolesti – koji se u ovom slučaju ukazuje kao fizička manifestacija njihovih teških životnih okolnosti.

Kustosica
Jerica Ziherl
Koncepcija izložbe
Jerica Ziherl, Vanda Velagić
Tekst /Text / Testo
Sabina Oroshi
Oblikovanje
Oleg Šuran
Fotografije: Vanda Velagić i Miranda Legović

IMG_6615

VandaRadee

prof-2

katalog

Design: Oleg Šuran

Program je ostvaren sredstvima Grada Novigrada – Cittanova, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije.

——————————————————————————————–

Zbog vaše i naše sigurnosti, tijekom posjete Galerije Rigo ljubazno vas molimo da se pridržavate sljedećih uputa:

– nosite zaštitnu masku za lice
– održavajte razmak između drugih posjetitelja
– pri ulasku u galeriju upotrijebite sredstvo za dezinfekciju ruku koje se nalazi na ulazima prostorije
– ako imate respiratornih problema kao što su kašalj i povišena tjelesna temperatura, molimo vas da ostanete kod kuće

Zahvaljujemo na razumijevanju.

Galerija Rigo, Velika ulica 5, 52466 Novigrad-Cittanova, Hrvatska/Croatia, tel:+385 52 726 582, +385 916202889; info@muzej-lapidarium.hr, www.muzej-lapidarium.hr