Tjedan talijanskog jezika: Emiliano Ponzi “L’inferno” i filmovi Ettorea Scole

U suradnji s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu, povodom Tjedna talijanskog jezika u Muzeju – Museo Lapidarium izloženi su radovi talijanskog ilustratora Emiliana Ponzija na temu “L’inferno” (prema epu “Pakao” iz djela “Božanstvena komedija” Dante Alighierija). Uz izložbu radova, održale su se projekcije filmova “La Cena” i “La famiglia” talijanskog redatelja Ettorea Scole.

20161027_112135

EMILIANO PONZI: L’INFERNO

Posljednji rad Emiliana Ponzija kroz optiku suvremenosti i univerzalnih ikona, putem instant slika prolazi kroz krugove Danteovog Pakla. Objavljen je u 28. broju časopisa „Un Sedicesimo“ u izdanju Corraini.
Danteovo „snoviđenje“ kod Ponzija odvija se putem vizija. Noćne more iz svakodnevnice uronjene su u plošne boje pozadine svake pojedine slike. Vrpcu vremena kida zagušljiva uniformnost boje koja blokira likove u vječne muke. Pop ikonografija silazi u podzemlje i ispašta svoje grijehe. Izričaj je isti onaj koji je ilustratora proslavio kao jednog od najcjenjenijih na međunarodnoj sceni: sadržati ikone ovog vremena u perspektivi buduće univerzalne komunikacije. U „Sedicesimo Inferno“ Ponzi stvara „muku boje“ koja zahvaća i ispire ljudska obilježja prokletnika iz kojih izlazi tek identitet njihove uloge u društvu ili tijekom povijesti.

„Pakao“ je dvadesetosmi broj časopisa “Un Sedicesimo”, iz prestižne biblioteke u izdanju Corraini, koja je ugostila neka od najvažnijih imena iz svijeta umjetnosti, dizajna i komunikacije, kao što su Steven Heler i Giulio Iacchetti.

Emiliano Ponzi, talijanski je ilustrator koji živi i radi u Milanu. Njegov rad uporabom tekstura, grafičkih linija i esencijalnosti komunicira na izravan i sintetički način. Ponzijeve ilustracije pojavljuju se na reklamama, u časopisima, knjigama, dnevnim novinama i animacijama. Među međunarodnim naručiteljima njegovih radova nalaze se The New York Times, Le Monde, Time, The Economist, Newsweek, United Airlines, Penguin books, Saatchi&Saatchi New York, a među talijanskim La Repubblica, Feltrinelli, Il Sole 24 Ore, Mondadori, Triennale Design Museum.

ETTORE SCOLA

Ettore Scola (1931. – 2016.) bio je talijanski filmski redatelj i scenarist. Od 1954. pisao je scenarije, a režijom se počeo baviti od 1964. Nakon velikog uspjeha populističke komedije „Drama ljubomore“ (1970), stvara žanrovski i stilski vrlo raznolik opus: „Brutti, sporchi e cattivi“ (1976.), „Il sorpasso“ (1962.), „Una giornata particolare“ (1977.), „La cena“ (1998.), „La famiglia“ (1987.)
Film „La Cena“ i „La Famiglia“ dobitnici su brojnih nagrada, a film „La famiglia“ bio je u nominaciji za Oscara u kategoriji najbolji strani film.