Stefanie De Vos / Angelika Wischermann

Muzej Lapidarium

sa zadovoljstvom vas poziva na otvorenje izložbe

  1. umjetnička rezidencija Kuberton: Stefanie De Vos /Angelika Wischermann 

 

Galerija Rigo, subota, 02. srpanj 2022. u 21 sati

B2_web_najmanji

Exhibition view, AIR 2020 / 2021 Vienna / Hungary / Croatia at Krinzinger Schottenfeld, courtesy Galerie Krinzinger and the artists / Photo 2022 Tamara Rametsteiner

U muzejskoj Galeriji Rigo izlažu se radovi Stefanie De Vos i Angelike Wischermann preneseni sa skupne izložbe „AIR 2020/2021 Vienna/ Hungary/Croatia“, otvorene u bečkoj galeriji Krinzinger Schottenfeld, od 23. ožujka do 30. svibnja 2022. godine. Djela su nastala za vrijeme umjetničinih boravaka u rezidenciji istarskog Kubertona (AiR) u svibnju/lipnju 2021. godine.

Stefanie De Vos

U svojim slikama i crtežima Stefanie De Vos spaja strast prema slikarstvu, arhitekturi i pejzažu. Mrlje boja i grafičkih elemenata spaja u polikromatske, ekspresivne kompozicije na platnu, papiru, akrilnom staklu i u obliku murala. Intuicija obilježava njezin način rada. Osjećaj slobode ogleda se u vibrirajućim, ritmičnim slikarskim djelima. Sažeti skup elemenata prelazi u lančaste aranžmane nepravilnih ritmova i naglasaka. Izranjajući prostori čine krajolike s višestrukim trodimenzionalnim vezama, prekidima i orijentacijskim točkama.

Stefanie De Vos  (1984., Zottegem, Belgija) studirala je arhitekturu na Fakultetu Sint-Lucas u Gentu te likovnu umjetnost na Umjetničkoj akademiji u Antwerpenu i od 2011. na Umjetničkoj akademiji u Beču. Slikarske radove izlagala je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u Belgiji, Austriji, Francuskoj, Njemačkoj i Rusiji.

Angelika Wischermann

Umjetnica svoja djela često izvodi na specifičnim mjestima pri čemu se referira na zateknute okolnosti. Nastanku instalacija, objekata i peformansa prethodi predano istraživanje lokacije. Svoja djela obično temelji na opsesivnim fizičkim radnjama ili ih stvara putem intenzivnih, ponavljajućih aktivnosti.

Angelika Wischermann (1983., Herdecke, Njemačka) bavi se site-specific performansima i instalacijama. Studirala je kiparstvo i medijsku umjetnost na Sveučilištu za likovnu umjetnost i dizajn Muthesius u Kielu te na Sveučilištu primijenjenih umjetnosti u Beču. Izlagala je na brojnim festivalima i galerijama unutar Austrije.

Kustosica: Jerica Ziherl

Izložba je otvorena do 1. kolovoza 2022.

www.muzej-lapidarium.hr

Realizaciju izložbe i publikacije omogućili su Istarska županija – Upravni odjel za kulturu i zavičajnost, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Novigrad-Cittanova i Turistička zajednica grada Novigrad-Cittanova, Austrijski kulturni Forum Zagreb.

DSC_7245B

Foto Angelika Wishermann

DSC_7253B

DSC_7214B

de vos

de vos 2

Fotografije: Angelika Wischermann, 2022.

Stefanie De Vos / Angelika Wischermann (PDF)