Nika Oblak & Primož Novak: A sada nešto potpuno drugačije 14

Muzej-Museo Lapidarium, Novigrad-Cittanova

 

sa zadovoljstvom vas poziva na otvorenje izložbe

Nika Oblak & Primož Novak: A sada nešto potpuno drugačije 14

Galerija Rigo, 5/8 – 22/8/ 2022

 

OblakNovak (2)

 

U duhu montipajtonovaca, rečenica ‘A sada nešto potpuno drugačije’ našla je svoje mjesto u urbanom vokabularu kao kratak komentar bilo kakve suludosti,  a slovenski umjetnički tandem Oblak&Novak koriste je za svoje kinetičke video instalacije kojima propituju mogućnost „bijega iz ekrana“; ekrana među bezbroj ekrana, informativnih ploča i pametnih telefona koji preplavljuju naše suvremeno postojanje.

Izložbu čine dvije odabrane instalacije: prva prikazuje ženu kako beskonačno trči iz ekrana u ekran, praćena monotonim zvukom i bjelinom pozadine, dok druga prikazuje muškarca uhvaćena unutar pravokutnog ekrana koji beskrajno hoda (izgleda kao da nespretno okreće veliki kotač, ali zapravo okreće 16:9 LCD monitor).

Ekrani su portali u druge dimenzije: pomažu nam da učimo, pamtimo, stvaramo i povezujemo se jedni s drugima, ali su istovremeno i snažne zamke, sprječavajući nas da uspostavimo dublje i složenije odnose sa svijetom i ljudima oko nas.

Nika Oblak i Primož Novak rade zajedno od 2003. U svojim radovima bave se problematikom suvremenih medija i seciraju vizualnu i lingvističku strukturu društva koje pokreće kapital. Autori su brojnih projekata, uključujući performanse, filmove, fotografije i instalacije, koji zajedno čine istraživanje suvremenog života, s fokusom na njegove najkontroverznije aspekte: zamke konzumerizma, opresivne strukture rada i politike, dvosmislen odnos između stvarnosti i fikcije, te skrivene opasnosti nekritičkog korištenja tehnologije.

Kustosica: Jerica Ziherl

Realizaciju izložbe omogućili su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Ministarstvo za kulturo Republike Slovenije, Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, Istarska županija – Upravni odjel za kulturu i zavičajnost, Grad Novigrad-Cittanova i Turistička zajednica grada Novigrad-Cittanova.

 

ministarstvo.logo ministarstv.slo aksiomaist.žup. grad.novigradturistička