Mon Paris

Galerija – Galleria Rigo
15/6 – 5/7/2018

Damir Perinić: Živjeti u Parizu, šetati se Parizom, snimati Pariz / Vivre à Paris, se balader à Paris, faire des photos de Paris

Otvorenje: 15/6/2018 u 21 sat
Kustosice: Dina Kamber, Jerica Ziherl
Predstavljanje knjige Damira Perinića Moj Pariz – Mon Paris: 15/6/2018 u 20:30 sati u Muzeju Lapidarium
O knjizi govore Anamarija Habjan i Vilma Bartolić.

Arhitekt Damir Perinić, već dugogodišnji stanovnik Pariza, duboko je svjestan opasne privlačnosti i zavodljive običnosti prizora iz grada u kojemu živi i djeluje. Akademik Tonko Maroević piše kako je Perinić svojom uvijek spremnom kamerom znatiželjni prolaznik kroz gradsko središte i periferne prostore, živo zainteresiran za sve fenomene pariškog življenja, ali možda još i više za privremene manifestacije ljudskoga okupljanja, a pogotovo za neočekivane, nepredviđene, neslućene slučajeve intimnog približavanja ili gotovo nagonskog reagiranja. U Perinićevu fotografskom postupku nazire se popartistički senzibilitet, osjetljivost za suvremenu predmetnost, smisao za paradoksalnu neobičajenost svakodnevnih stvari i pojava. Ništa manje dojmljive efekte Perinić postiže pozicioniranjem figura u igru svjetla i sjene, u dinamičnu polarizaciju tamnih i prozračnih slojeva. Njegov portretni saldo raznih fizionomija i generacija, raznih rasa i statusa upravo je impresivan, a nikad nije riječ o poziranju ili dopadljivoj stilizaciji nego o vitalnoj i improviziranoj akciji nalaženja optimalne vizure i nezamjenjiva povlaštenog trenutka (fotografove) sabranosti i (modelove) opuštenosti. Na taj je način, kako zaključuje Maroević, ostao vjeran i bodlerovskim pretpostavkama autora koji vreba motiv po pločniku i njuši ga u svakome kutu, a koji se smjelo i nježno također obraća i ‘jednoj prolaznici’, za koju se ‘ne zna kuda ona hita, dok ona pak ne sluti kuda on ide’.

Paris-petit-train-de-fumeuses_WEB
Paris, Petit train de fumeuses, courtesy by Damir Perinić

Damir Perinić

Hrvatski arhitekt i fotograf, živi i radi u Parizu. Jedan je od osnivača, pa i predsjednik udruge AMCA (Almae Matris Croaticae Alumni) koja se od 1991. bavi približavanjem francuske i hrvatske kulture te predstavljanjem hrvatskih autora i projekata u Francuskoj. Kao arhitekt, cijelu profesionalnu karijeru provodi u Parizu, dok u Hrvatskoj sudjeluje na nizu arhitektonskih natječaja. Fotografijom se bavi od mladih dana. Prvu izložbu fotografija koncipirao je s Vladom Martekom u Zagrebu, u Galeriji Inkubator 2014. Slijede samostalne izložbe u Lođi u Hvaru, u Galeriji Skale do Sunca u Staroj Novalji i u Fotoklubu Split 2016.

Fotografije na izložbi u Galeriji Rigo snimljene su u Parizu, u razdoblju od 1972. do 2018. godine.

Plakat-web

Paris-Madame,-le-siphon-est-bouché_WEB
Paris, Madame le siphon est bouché, courtesy by Damir Perinić
– – –

Prijevod: Irena Čosić
Design by Klasja Habjan
Naslovna fotografija Tour Eiffel et Tour Eiffel, S ljubaznošću Damir Perinić
Izložba je realizirana sredstvima Grada Novigrada – Cittanova i Upravnog odjela za kulturu Istarske županije – Assesorato alla cultura della Regione Istriana.