Međunarodni dan muzeja

Muzej – Museo Lapidarium, Galerija – Galleria Rigo

Hiper-povezani muzeji: novi pristupi, razvoj publike

Otvorenje: Petak, 18. svibnja u 20 sati

Napetost, ritam, kretanje; izrazi su koji pripadaju jeziku glazbe, ali koji nalaze pandan i u metodološkom pristupu fotografiranja i slikanja kod Barbare Luisi, Bojana Mrđenovića, Stipana Tadića, kao i u reviji – nastupu – novigradskih bodybuildera što se pretače u novi projekt koji je istovremeno samostalan te jedan s drugim povezan. Naime, riječ je o različitim medijima i pristupima koji povezuju stalni postav novigradskoga muzeja s pojmovima toposa (Mediterana), prirodne baštine (maslinici Apulje, Istre i Grčke), tijela (aktovi, treća životna dob, skulptura, poza) te – što je i ovogodišnja tema Međunarodnoga dana muzeja – stvaranje nove publike koja je istovremeno pozvana da bude i jedan od aktera izložbenog događanja. Ono što im je zajedničko (kožno tkivo, mišićavost, prividna fragilnost tijela svih dobi i rasa – muških i ženskih) su poze koja nalaze paralelu i poveznicu s prošlošću, između umjetnosti i prirodnoga svijeta.

U Apulji i Istri masline (prirodne skulpture) uzdižu se do razine ikone tih područja određenog „teksturom“ jednog velikog vrta. Toj baštini posvećen je projekt AKT. fotografkinje Barbare Luisi koji analizira dubinu odnosa stabla/judsko tijelo. Međutim, koliko god se divili fotografiji stabla stoljetne masline, toliko smo rezignirani kada joj suprotstavimo fotografiju nage osobe u poznoj životnoj dobi.

low res Barbara Luisi, Ulivo 20, 2016.; Courtesy of the artist
Iow res Barbara Luisi, Ulivo 20, 2016; courtesy by Barbara Luisi

Masline nalazimo i kod radova Stipana Tadića i Bojana Mrđenovića, kroz njihov vizualni dnevnik biciklističkog putovanja po Grčkoj. Dakako u nekom drugom kontekstu, no kod njih maslini je pandan kićasta reprodukcija antičkog „Bacača diska“ ili „Afrodite“.

Iz teksta “Grčki dnevnik”: U ljeto 2016. obišli smo Grčku biciklima. Autobusom smo krenuli iz Zagreba prema Skopju, a zatim minibusom od Skopja do Soluna. Put je trajao dva tjedna; od Soluna preko Atene do Kalamate i nakon toga do Patrasa. Za vrijeme putovanja, radili smo vizualne bilješke u obliku crteža i fotografija. Tada bez jasnog cilja, počeli smo igrati vizualne igre između dva medija i okoliša u kojem se nalazimo. Dvije godine kasnije, zajedničke vizualne bilješke prenijeli smo u knjigu.
Bojan Mrđenović & Stipan Tadić

Bojan-Mrđenović-&-Stipan-Tadić_-Grčki-dnevnik
Bojan Mrđenović & Stipan Tadić: Grčki dnevnik

Maslina ima i u parku Muzeja Lapidarium, a pandan smo im našli u bodybuilderima Kluba Novigrad Gym koji imaju sasvim drugi pristup tijelu od spomenutih umjetnika. Danas, kroz fitness industriju, tijelo je oblikovano na jedan drugačiji način; izgradnja mišićne mase smatra se lijepom i zdravom. Tijela koja se isprepliću kroz različite umjetničke medije i živim nastupom – pozama bildera (neprofesionalaca) – stvaraju korake nekog virtualnog dijaloga, novih relacija i redefinicije njihove estetike.

Sergej-Sain_photo-credits-Jelena-Vojinović-WEB
Sergej Sain, Novigrad Gym; photo by Jelena Vojinović

PROGRAM:

Muzej – Museo Lapidarium:
20:00 Predavanje “Sport i tjelovježba u Antičkoj Grčkoj”; mag. cin. Sergej Sain
21:00 Prezentacija treninga
21:45 Revija “Masters”; Novigrad Gym & Sergej Sain

Galerija – Galleria Rigo:
20:30 Otvorenje izložbe Bojana Mrđenovića & Stipana Tadića “Grčki dnevnik”

– – –
Design by Hrvoje Živčić

Program je ostvaren sredstvima Grada Novigrada – Cittanova