Ivars Drulle

Galerija Rigo, Novigrad – Cittanova
Ivars Drulle: Our Lives Together

Otvorenje: 13. 9. 2019. u 19 sati
Izložba ostaje otvorena do 30. 9. 2019.

U galerijskom prostoru latvijski umjetnik Ivars Drulle predstavlja se instalacijama, slikama, skulpturama i objektima koji su nastali post produkcijom nakon njegova boravka na rezidenciji u Kubertonu, u 2017. godini. Unutar mjesec dana, koliko je boravio u Kubertonu, Drulle je prešao biciklom oko 1900 km bilježeći istarske srednjovjekovne crkve. Pozornost su mu privukli zvonici ili preslice s biforama, no prije svega njemu potpuno nepoznato pismo – glagoljica. Spajajući na taj način pojmove dvojnosti, prolaznosti i nacionalne kulture, Drulle se suprotstavlja ideji o fiksnom i stalnom identitetu.
Bilo da je riječ o instalaciji Naš zajednički život na kojoj se posebnim mehanizmom izmjenjuju vizualni oblici bifora i glagoljice, bilo da je riječ o Kotaču sreće kojim možete predvidjeti gotovo deset tisuća mogućih scenarija vaše budućnosti, galerijski prostor postao je imaginarni prostor pregovaranja i suživota, uspostavljanja veza i mogućih relacija između različitih jedinica i pojedinaca.
U svojoj umjetničkoj praksi, Ivars Drulle pokazuje modele društvenih veza, njihovih simbola, pozicija moći, komunikacijske procese s gledateljem unutar estetskog iskustva koje im nudi i služi za povezivanje prošlosti i sadašnjosti.
– Jerica Ziherl

Rad tematizira suživot različitih kultura na istom području. Venecija je stoljećima vladala obalnim dijelovima Istre. Crkve s dvostrukim prozorom najbolji su primjer talijanske kulture. Brojio sam oko 250 takvih crkava. S druge strane, hrvatska kultura može se simbolizirati tisućljetnom upotrebom jedinstvenog pisma: glagoljicom. U ovom radu, imena sela s crkvicama dvostrukih prozora napisana su glagoljičnim pismom.
Potlačeni Hrvati preuzeli su vlast nakon Drugog svjetskog rata, a tisuće Talijana moralo je napustiti područje. Svjedočimo svojevrsnom paradoksu povijesti; oni koji su bili na dnu, uzdignuli su se na vrh i obrnuto. Kotač povijesti nastavlja se okretati.

– Ivars Drulle

Bifore-Drulle-web
Bifore, Gornja Bujština, 2017., s ljubaznošću Ivars Drulle

Drulle-bifore-web-2
Our Lives Together, 2018., s ljubaznošću Ivars Drulle / © Krinzinger Projekte, Vienna, photo by Jasha Greenberg

Drulle-web-3
Our Lives Together, 2018., s ljubaznošću Ivars Drulle / © Krinzinger Projekte, Vienna, photo by Jasha Greenberg

IVARS DRULLE: Our Lives Together // video
IVARS DRULLE: Wheel of Fortune // video

Otvorenje izložbe // fotogalerija:

Drulle-1
Ivars Drulle i ravnateljica Muzeja – Museo Lapidarium Jerica Ziherl

Drulle-2

Drulle-3

Drulle-4
Ivars Drulle: Our Lives Together // instalacija

Drulle-5

Drulle-6

Drulle-7

Drulle-9

Drulle-8
Ivars Drulle: Wheel of Fortune // instalacija

– – –
Dizajn plakata: Oleg Šuran

Izložba je realizirana sredstvima Grada Novigrada – Cittanova.
Logo Grad Novigrad