Hrvati na ledenom moru

Muzej – Museo Lapidarium

 i

 LIONS KLUB NOVIGRAD

 pozivaju Vas na otvorenje izložbe

 Hrvati na ledenom moru

 u subotu, 6. travnja 2024., u 18.00 sati u Muzeju – Museo Lapidarium

 Autori izložbe Milorad Stanić i Miljenko Smokvina

Brod u ledu

Izložbom se predstavlja svjetski poznata austro-ugarska znanstveno-istraživačka ekspedicija osvajanja Arktika iz 1872./1874. godine u kojoj je od 24 člana posade sudjelovalo 12 mornara s Jadrana i kojima su vođe ekspedicije Weyprecht i Peyer nadjenuli zajedničko ime Quarneroli. Izložbom želimo istaknuti hrvatske mornare iz Hvara, Brača, Plomina, Voloskog, Opatije, Lovrana, Bakra, Malog Lošinja, Rijeke, Cresa i Trsta, i njihov doprinos tom istraživanju.

Najspektakularnije otkriće ove ekspedicije je do tada nepoznati otočni arhipelag s 191 otokom kojega su nazvali „Zemlja Franje Josipa“. Na tom arhipelagu od tada postoji i Rt Fiume i mnogi drugi nama poznati toponimi.

Postav izložbe čine 30 ilustracija koje opisuju cjelokupni događaj, maketa broda „Admiral Tegetthoff“ u mjerilu 1:40, rad maketara Željka Skomeršića iz Krka i još 30tak izvornih i vrijednih eksponata.

Na izložbi predstavit će se i prošireno izdanje pretiska knjige iz 1893. godine, autora Petra Kuničića HRVATI NA LEDENOM MORU 1872-1874 koja je tiskana povodom 150. obljetnice prve austro-ugarske polarne ekspedicije.

U znanstvenom smislu ova ekspedicija je preteča istraživanja klimatskih promjena i utjecaja Arktika na ostatak planeta Zemlje.

Izložba ostaje otvorena do 5. svibnja 2024.

Picture2 (1)

unnamed

 

Hrvati na ledenom moru B2