Hanakam & Schuller

Grbovlje i znamenje
Galerija Rigo, 18. srpnja do 19. kolovoza 2019.
Otvorenje: 18. 7. 2019. u 21 sat
Autorica teksta Lona Gaikis, kustosica Jerica Ziherl

“Znamenje i grbovlje” serija je eksperimentalne heraldike i amblematike autora Markusa Hanakama i Roswithe Schuller. Ovaj umjetnički dvojac istarsku heraldiku je počeo istraživati tijekom umjetničkog boravka u sklopu programa AiR Kuberton 2017., u organizaciji Muzeja Lapidarium i Krinzinger Projekte iz Beča. Pretvarajući sustavno uređivanje društvenih odnosa i odnosa moći u heraldiku, njihova izložba predstavlja estetsku tehniku koja donosi semiologiju postkapitalističke psihologije i kritički se osvrće na umijeće iluzije.

Izložbu prati knjiga koja je nastala kao nastavak istraživanja, kao dijalog između umjetnika, autora i kustosice.

Brojni umjetnički radovi dvojca Hanakam & Schuller, koji žive i rade u Beču, fluidne su naravi, mijenjaju svoj izvanjski oblik da bi se potom ponovno pojavili u raznorodnim kontekstima. Umjetnici i istraživači, Markus Hanakam i Roswitha Schuller mijenjaju pravila likovne umjetnosti i prilagođavaju ih vlastitim potrebama, stvarajući nesvakidašnje kompozicije i gradeći nove svjetove kroz video radove i predmete. Bave se i primijenjenom umjetnošću. Njihove radove izlagali su “Haus der Kulturender Welt” iz Berlina, Centar za umjetnost i tehnologiju “Eyebaum” iz New Yorka, “Palais de Tokyo” iz Pariza, Muzej suvremene kulture “Garage” iz Moskve, MAK iz Beča, Centar za umjetnost i arhitekturu MAK iz Los Angelesa te Nacionalni centar za umjetnost iz Tokija.

Hanakam-&-Schuller-1-web
S ljubaznošću Hanakam & Schuller; projekcija “Essays of Men and Manners”, asamblaž 21 digitalne pokretne slike 2018.-2019.; temeljeno na izvornim esejima Williama Hazlitta “Essays on Men and Manners”, 1869., Galerija Rigo, Novigrad – Cittanova

Hanakam-&-Schuller-2-web
S ljubaznošću Hanakam & Schuller; “Coat of Miracles” / “Grb čudesa”, eksperimentalna heraldika, digitalna slika 2017.; “The Heralds”, digitalni film, 7.11 min, stereo, u boji, 2017., Galerija Rigo, Novigrad – Cittanova

Hanakam-&-Schuller-1-web
Stilizirani grbovi iz zbirke Muzeja – Museo Lapidarium, s ljubaznošću Hanakam & Schuller

Hanakam-&-Schuller-2-web
S ljubaznošću Hanakam & Schuller

Hanakam-&-Schuller-3-web
S ljubaznošću Hanakam & Schuller

Hanakam-&-Schuller-5-web
S ljubaznošću Hanakam & Schuller

Hanakam-&-Schuller-4-web
Grb čudesa, S ljubaznošću Hanakam & Schuller

Naslovna fotografija: s ljubaznošću, Hanakam & Schuller

– – –
Knjiga i izložba omogućene su zahvaljujući financijskoj potpori Austrijskog kulturnog foruma Zagreb, Land Kärnten Kultur, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Novigrada-Cittanova.