FIND THE OBJECTS IN THE MUSEUM FROM THE PICTURES OF HANAKAM&SCHULLER

 

IZLOŽBA IZ FUNDUSA MUZEJA

15/ 2/ – 15/ 3/ 2023

Odnos klasičnih muzeja, prema onome što nazivamo muzejska građa, iz osnove se promijenio. Muzeji nisu više samo mjesta čuvanja i prezentacija stalnog postava, nego i prostori  suprotstavljanja heterogenim jezicima suvremene umjetnosti. Na taj način muzejski postavi i fundus neprestano su u pokretu, rastu i mijenjaju se. Naime, nije više toliko važno da se umjetnost, bila ona iz prošlih vremena ili ona od danas, manifestira u proizvodnji djela, nego, bez obzira na razlike u tehnici i formi, u njihovim odnosima, u stvaranju specifičnog konteksta razmjena između dvaju naizgled odvojenih svjetova, povijesne građe i slike danas. Muzej-Museo Lapidarium često primjenjuje tu praksu raznovrsnim izložbama suvremenih umjetnika i popunom fundusa njihovim djelima. Ona nisu samo svjedoci umjetničkog stvaralaštva, nego služe i tome kako bi se uspostavili novi odnosi i otkrivale nove relacije  muzejskih postava.

4

Jedan od takvih primjera su i ova izložena djela iz fundusa Muzeja Lapidarium. Nastala su 2019. tijekom studijskog boravka Markusa Hanakama & Roswithe Schuller u Novigradu. Riječ je o umjetničkoj fotografskoj mapi „Siegel — Seals“ te 5 objekta koja prate mapu. Izložena je i „zastava muzeja“ koju su umjetnici 2017. darovali Lapidariumu prilikom njihova prvog posjeta Novigradu. Suvremena zastava dio je projekta „Znamenje i grbovlje”,  serije eksperimentalne istarske heraldike i amblematike što su Hanakam&Schuller izložili u muzejskoj Galeriji Rigo u srpnju/kolovozu 2019.

Brojni umjetnički radovi dvojca Hanakam&Schuller, koji žive i rade u Beču, fluidne su naravi, mijenjaju svoj izvanjski oblik da bi se potom ponovno pojavili u raznorodnim kontekstima. Kao umjetnici i istraživači, Markus Hanakam i Roswitha Schuller redizajniraju pravila likovne umjetnosti za vlastite potrebe i stvaraju nekonvencionalne aranžmane i nove dizajne u videima i objektima, a bave se i oblicima primijenjene umjetnosti. Njihovi su radovi izloženi u Berlinu, New Yorku, Parizu, Moskvi, Los Angelesu, Beču i Tokiju. Hanakam&Schuller redovito izlažu i u Galeriji Krinzinger iz Beča, čijom suradnjom Muzej Lapidarium od 2016. vodi rezidencijalni program AiR Kuberton.

5