Christian Eisenberger i Dino Zrnec

Galerija Rigo ugostiti će umjetnike Dina Zrneca i Christiana Eisenbergera izložbom kojom će prikazati njihove radove nastale u sklopu novog međunarodnog pilot-projekta “Brdo 1976.-2016.” Riječ je o projektu u organizaciji Galerije Krizinger iz Beča i Muzeja-Museo Lapidarium iz Novigrada koji je realiziran uz potporu Austrijskog Kulturnog Foruma Zagreb.

“Brdo 1976.-2016.” se poziva na antologijski susret suvremenih umjetnika iz Austrije, Hrvatske i Srbije održanog u listopadu 1976. u Brdu, zaseoku pokraj Momjana, organizatorica i producentica susreta bila je dr. Ursula Krizinger. Značaj susreta “Brdo ’76” za okosnicu ima sintezni pristup umjetničkih i kustosko – galerijskih praksi koji su u korijenu revolucionirali promjene u likovnim i vizualnim umjetnostima druge polovice 20. stoljeća.

Stoga se četrdeseta godišnjica susreta pokazala kao prigoda za aktualizaciju i revalorizaciju tog povijesnog momenta međunarodnim programom “Artist-in- Residence Kuberton”. Privatna kuća dr. Krizinger postaje novo mjesto susreta i rada mladih umjetnika. Na taj način otvara se (ili nastaje) prva umjetnička rezidencija u Istri. Okosnica ideje pokretanja umjetničke rezidencije u Kubertonu, na kojoj sudjeluju mladi umjetnici iz Austrije i Hrvatske, stvaranje je konteksta anticipacije novih modele produkcije, kolektivnog rada, procesa internacionalizacije i međunarodne suradnje. Želja je suradnika na projektu, Muzeja – Museo Lapidarium, da rezidencijalnim programom stvoriti širu platformu za razmjenu ideja, za premošćivanje (mentalnih) granica (su)odnosa prošlog i sadašnjeg, tradicionalnog i suvremenog sagledanih kroz socijalnu i transkulturalnu dinamiku.

Dino Zrnec i Christian Eisenberger u Kubertonu su boravili i radili od 8. do 22. svibnja, a svoj će rad prezentirati izložbom u Galeriji Rigo koja se otvara u 20 sati u petak, 20. svibnja 2016. Izložba ostaje otvorena do 7. lipnja 2016..

Dino_Zrnec

Dino Zrnec rođen je 1983., živi i radi u Zagrebu. Godine 2007. diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a 2008. sudjeluje na studentskoj razmjeni na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču. Od tada aktivno izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu. Sudjelovao je na nekoliko umjetničkih rezidencija, kao što su Residency Unlimited, New York; Bm:ukk in Residencie, Austrian Federal Ministry for Education, Arts and Culture, Beč; Cite Internationale des Arts, Pariz. Dobitnik je značajnih nagrada (Nagrada Radoslava Putara, Zagreb 2012., Nagrada HDLU, 2011.).

Christien Eisenberger rođen je 1978. u Semriach, Styria (Austrija), danas živi i radi u Beču. Od 1999. studira slikarstvo na Ortwein school u Grazu, nakon čega 2000. nastavlja studij likovnih umjetnosti u Beču. Sudjeluje na brojnim Međunarodnim radionicama i susretima, posebice u Norveškoj i Italiji, te je dobitnik značajnih priznanja i nagrada (Award of country Styria, Austrija 2006., „Viennafair“: award of the chamber of commerce Vienna, 2008., „New Position“ Award, Art Cologne, 2009.). Aktivno izlaže na brojnim izložbama.