“Briškula istrijanska” u Muzeju – Museo Lapidarium

Povodom 36. Međunarodnog dana Muzeja, u Muzeju – Museo Lapidarium organizirana je izložba Damira Fabijanića “Dijalog o ljepoti vrtova: Dubrovački ljetnikovci” te predstavljanje “Briškule istrijanske” mladog novigrađanina Tonija Buršića.
Kustosica izložbe bila je ravnateljica Muzeja dr. sc. Jerica Ziherl.

U sklopu izložbe Damira Fabijanića predstavljene su fotografije s motivima o kulturi ladanja na hrvatskome jugu. Povodom tog kulturnog događaja, u Muzeju – Museo Lapidarium organiziran je turnir u briškuli u kojem su mogle sudjelovati osobe svih dobnih uzrasta. Spojem turnira u briškuli i fotografija o kulturi ladanja u Dubrovniku predstavljena su dva povijesna i kulturološka pristupa kulturi stola, onom dalmatinskom (Dubrovnik) i onom istarskom (Novigrad).

Izložba ilustracija mladog novigradskog umjetnika predstavlja predloške za nastanak novog rada kojeg je upravo za Muzej – Museo Lapidarium, oblikovao i ilustrirao Toni Buršić. Riječ je o špilu karata “Briškula istrijanska” nastalih po uzoru tzv. “Carte Triestine” gdje špil karata sadrži likovne elemente i dijalektalan jezik koji se vežu za istarsku tradicijsku kulturu.

Uoči izložbe, održalo se i predstavljanje novog stripa Tonija Buršića pod nazivom “Izgubljen v Ljubljani”, izdavača Stripburgera (Ljubljana – SLovenija), koji na humorističan način govori o studentu iz Novigrada i njegovom (ne)snalaženju u metropoli.

 

 
Otvorenje izložbe ilustracija i “Briškule istrijanske” Tonija Buršića
Izložba fotografija Damira Fabijanića “Dijalog o ljepoti vrtova: Dubrovački ljetnikovci”

20160521_085515
Strip Tonija Buršića “Izgubljen v Ljubljani”