Marko Pogačnik

U nedjelju, 29. svibnja 2016.,
Muzej – Museo Lapidarium u suradnji s Udrugom Zeleni Novigrad / Cittanova Vedre
te u sklopu Međunarodnog dana muzeja / In ocarine della Gi ornata Internationale Dei Muse
pozivaju Vas na radionicu i predavanje svjetski poznatog UNESCO-vog umjetnika za mir

Svjetski poznati UNESCO-ov umjetnik za mir, Marko Pogačnik dolazi u Novigrad te će održati:
– radionicu iscjeljivanja Novigrada od 15 do 18 sati
– predavanje „Arhetipska bića i životne snage Istre“ u 19 sati

Polaznici radionice sastaju se u 15 sati ispred Muzeja-Museo Lapidarium. Marko Pogačnik vodi nas na odabrana mjesta Novigrada i izvodi svoju metodu liječenja krajolika. Sudionicima radionice ukazat će na nevidljive traume grada i tražiti potencijale koji, ako se aktiviraju i osvijeste, čine prostor (Novigrad) snažnim.

Nakon radionice slijedi predavanje u prostoru Muzeja. Marko Pogačnik predstavlja više-dimenzionalni pogled na krajolik Zemlje i Istre. Govoriti će i o procesima promjena u kojima se, u ovom trenutku, nalazi čovječanstvo. Suvremeni slovenski umjetnik javnosti je najpoznatiji kao autor slovenskog grba i zastave, ali i po brojnim ekološkim idejama. Radionica i predavanje su besplatni za sve sudionike i posjetitelje.

Marko Pogačnik (1944, Kranj, Slovenija) diplomirao je 1967. kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani. Sa svojom obitelji živi u Šempasu, Slovenija. Pogačnik je jedan od osnivača OHO skupine, od 1965. do 1971. kao član OHO-a stvara u području konceptualne umjetnosti i land arta. Njegova umjetnička praksa u OHO razdoblju uključuje crtež, strip, performanse, eksperimentalni film, konkretnu poeziju i esejistiku. Od 1964. Pogačnik stvara “proizvode” (otiske svakodnevnih stvari u gipsu), a slijede radovi zasnovani na strogim numeričkim programima. U 1969-oj razvija instalacije o odnosima među elementima iste “obitelji” stvari. Izložbe uključuju Information Show u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku (1970.), Aktionsraum, München (1970.) i Global Conceptualism Show 1950-80, Queens Museum of Art, New York (1999.). Zajedno sa svojom obitelji i prijateljima 1971. osnovao je ruralnu umjetničku zajednicu Obitelj iz Šempasa u Šempasu, Slovenija, koja je postojala do 1978. Izložbe uključuju Family Trigon u Grazu (1977.) i Venecijansko Bijenale (1978.). Od 1979. angažiran je u geomantičkim projektima i regeneraciji Zemlje. Sredinom 80-ih razvio je metodu liječenja Zemlje poput akupunkture, koristeći se kamenim stupovima s izrezbarenim kosmogramima postavljenim na akupunkturnim točkama određenog krajolika. Postupak naziva “litopunkturom”.