Dajla : Daila – Testamenta heri et hodie

Muzej-Museo Lapidarium

 sa zadovoljstvom Vas poziva na izložbu

Dajla-Daila. Testamenta heri et hodie (Oporuke jučer i danas)         

u petak, 2. lipnja 2023. u 21 sat

foto 3

Izložbu, nazvanu po istoimenoj monografiji, mogli bismo imenovati i „Kako smo radili knjigu o Dajli“, jer velik dio građe koju predstavljamo dolazi s njezinih stranica. Upravo istraživanja i rad na knjizi ukazali su na pregršt novih podataka, arhivskih vrela, tlocrta i fotografija o postojanju i životu nekoć bogatog i moćnog ladanjskog i samostanskog kompleksa Dajla, po kojem je to mjesto, nedaleko Novigrada, i najpoznatije. Ono što dodatno doprinosi teorijski visokoj spomeničkoj valorizaciji maritimne Dajle izrazito je bogata povijest i dug kontinuitet života ladanjske cjeline. Koliko je god danas cjelina arhitektonskog sklopa u Dajli različita od izvorne, elitističke atmosfere uzornih gospodarstava i ladanjskih kulturnih središta, modelom unutar kakvih se gospodarilo nakon Drugog svjetskog rata ipak su na svoj specifičan, uglavnom pasivan način, sačuvali dobar dio ove baštine.

U suradnji s Arhivom opatije iz Praglie izlaže se arhivska, umjetnička i fotografska građa koja sažetom vizualnom naracijom govori o dolasku benediktinaca iz matične Praglie pored Padove u (austrijsku) Istru, tj. Dajlu. No, i prije toga vodimo vas do koparskih patricija Sabini/Grisoni i njihovih renovacija kuća/kaštela/palače u Dajli. Vrijedna je i dokumentacija arheoloških istraživanja o antičkom i ranokršćanskom postojanju Dajle.

Posebno se ističu fotografije s kraja 19. stoljeća do početka Drugog svjetskog rata, na kojima pratimo pastoralno i gospodarsko djelovanje dajlanskih benediktinaca s osvrtom na sustav kolonatskih i napoličarskih odnosa. S tim u vezi, slijedi izbor građe iz Pismohrane Grada Novigrada i fundusa Muzeja Lapidarium kojom tematiziramo najosjetljivije razdoblje Dajle, ono pretvorbe benediktinskog samostana u funkciju Doma starih i iznemoglih (1947. – 1989.), što u osnovi donosi paradigmatski primjer napetosti koje su se nakupile na talijansko-jugoslavenskoj granici u razdoblju od kraja Drugog svjetskog rata do stabilizacije pograničnog područja Londonskim memorandumom (1954.). Između neriješenog pitanja Trsta, neprijateljstva između blokova u Hladnom ratu i jugoslavenske želje za stvaranjem novog društva nad kojim je država morala vršiti čvrstu kontrolu, dolazi do osude redovnika iz Dajle, dok je agrarnom reformom razvlašteno gotovo cijelo benediktinsko imanje. Izložena građa iz tog složenog istarskog poraća donosi i kulturološku komponentu. Naime, povijesni arhitektonski sklop Dajle 1956. proglašen je spomenikom kulture, te postaje predmetom istraživanja svrstavajući je time u polja građevinske baštine naslijeđene vrijednosti, što i ovom izložbom želimo prikazati. Izložba donosi i alternativne poglede na Dajlu. Riječ je o djelima (tada) mladih slovenskih umjetnika Marka Pogačnika i Naška Križnara (Grupa OHO) i književnika Francija Zagoričnika nastalih u Dajli 1965. Da je suvremena umjetnost ljepša strana priče, možemo vidjeti i na recentnim djelima Brigitte Brand, koja nas usmjerava k tome da svaki pomak doživljaja Dajle stvara novi pogled i otkriva nove kontekste i konstrukcije, što se zajedno mijenjalo u vremenu i prostoru.

Izložba je rađena u suradnji s Arhivom opatije iz Praglie (Archivio dell’ Abbazia di Praglia). Posudba i prava na objavljivanje građe: Arheološki muzej Istre, Dajla – Župa sv. Ivana Krstitelja, Knjižnica Koper – Biblioteca Capodistria, Ministarstvo kulture i medija. Uprava za zaštitu kulturne baštine.  Konzervatorski odjel u Rijeci, Pokrajinski muzej Koper-Museo regionale di Capodistria, Pismohrana Grada Novigrada, Pokrajinski arhiv Koper –Archivio Regionale di Capodistria, Moderna galerija Ljubljana, Narodna in univerzitetna knjižnica Ljubljana, Muzej-Museo Lapidarium.

foto 9

Kustosica izložbe Jerica Ziherl. Oblikovanje izložbe Feodora Gubaš (Gušt Dizajn Pula). Lektura hrvatskog teksta Marina Laszlo. Prijevodi Željka Mikološević (engleski), Jan Vanek (talijanski) i Renata Kmet (talijanski). Izrada panoa Simbol grafika Karigador i Tiskara Nova Galižana. Tehnički postav izložbe Ivan Blašković i Anika Mijanović Simić. Produkcija Muzej-Museo Lapidarium, 2023.

Deplian izložbe: 

Dajla-deplian-Zagoričnik

Izložba je otvorena do 2. srpnja 2023.

foto 05

Dajla - Daila Testamenta heri et hodie - postav izložbe 2, foto arhiva MML

Dajla – Daila Testamenta heri et hodie – postav izložbe 2, foto arhiva MML

Dajla - Daila Testamenta heri et hodie - postav izložbe 1, foto arhiva MML

Dajla – Daila Testamenta heri et hodie – postav izložbe 1, foto arhiva MML

Dajla - Daila Testamenta heri et hodie - otvorenje izložbe 4, foto arhiva MML

Dajla – Daila Testamenta heri et hodie – otvorenje izložbe 4, foto arhiva MML

Dajla - Daila Testamenta heri et hodie - otvorenje izložbe 3, foto arhiva MML

Dajla – Daila Testamenta heri et hodie – otvorenje izložbe 3, foto arhiva MML

Dajla - Daila Testamenta heri et hodie - otvorenje izložbe 2, foto arhiva MML

Dajla – Daila Testamenta heri et hodie – otvorenje izložbe 2, foto arhiva MML

Dajla - Daila Testamenta heri et hodie - otvorenje izložbe 1, foto arhiva MML

Dajla – Daila Testamenta heri et hodie – otvorenje izložbe 1, foto arhiva MML

Realizaciju izložbe omogućili su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Novigrad-Cittanova, Turistička zajednica Grada Novigrada – Cittanova,  Muzej-Museo Lapidarium.

 unnamed

SAVE THE DATE

 

Predstavljanje monografije „Dajla-Daila. Testamenta heri et hodie“ predviđeno je za subotu, 24. lipnja 2023. u 17 sati, crkva Sv. Ivana Kristitelja u Dajli.

Muzej-Museo Lapidarium, Veliki trg 8a, Novigrad-Cittanova. Radno vrijeme,info na: www.muzej-lapidarium.hr.