Vlasta Delimar: Imam 60 godina / Ho 60 anni

U Galeriji Rigo 31 / 7 / 2016 umjetnica Vlaste Delimar po treći put slavi svoj rođendan.

Performansom “Imam 60 godina” umjetnica se predstavlja kakva jest, skrečući trajno uvriježeni fokus na svoje, preko 60 godina staro tijelo. Taj premda vrlo intiman narativ koji umjetnica dijeli sa svima nama, predstavlja gotovo univerzalno mjesto ženske identifikacije.

Kroz golo žensko tijelo koje je gotovo uvijek skriveno za publiku jednom kada prijeđe pedesetu, Vlasta Delimar razotkriva sve nas. Potpuna otvorenost i iskrenost, odsustvo bilo kakve kalkulacije u pristupu vlastitom tijelu, radu i promatraču.

Vlasta Delimar rođena je 1956. u Zagrebu, gdje živi i radi. Umjetničkim se radom počela baviti u kasnim 1970-im, odbacivši formalno obrazovanje kao neadekvatno, konzervativno i zastarjelo te raskinuvši s tradicionalnim principima razvoja umjetničkog djela tako što se fokusirala na akcije, hepeninge i performanse. Odabravši vlastito tijelo kao primarni medij vlastitog rada, Vlasta Delimar definirala je svoju poziciju uvažene, autonomne umjetnice bez izravnih nasljednika, ali također i bez prethodnika. Neprestano i dosljedno odbija svoj rad konstruirati kroz termine “žensko” ili “feminističko”, inzistirajući na univerzalnoj umjetnosti koja nije podijeljena na žensku i mušku te se na taj način, neprekidno odbija identificirati ili pridružiti bilo kojoj ideologiji, što joj se, u konačnici predbacuje u skladu s etabliranim kanonima fiksnih kunsthistoričarskih i teoretskih praksi.
Kontinuitet predstavljanja performansa od kasnih 1970-ih do današnjeg dana, uključujući i intimne performanse, često provokativne i danas već antologijske, klasificiraju Vlastu Delimar – zajedno s Tomislavom Gotovcem / Antoniom Lauerom – među najrelevantnije hrvatske performere, koji koriste (umjetničko) tijelo da bi proširili granice likovne umjetnosti i osvojili prostor slobode.