Samira Saidi

Muzej Museo Lapidarium u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom Zagreb

sa zadovoljstvom vas pozva na otvorenje izložbe Samire Saidi u Galeriji Rigo.

Otvorenje, uz prisutnost Samire Saidi, u subotu 30. travnja 2022. u 20 sati.

 

Samira Saidi_Ecoystems © Samira Saidi.1  Samira Saidi_Wasteland © Samira Saidi.2

Samira Saidi_Ecoystems © Samira Saidi                            Samira Saidi_Wasteland © Samira Saidi

Samira Saidi izlaže izbor fotografija iz njezinih serija Waste Land, We Belong With The Ocean, Ecosystems of Healing te Black Lives Matter-Protest.

Nakon otvorenja u Muzeju Lapidarim održava se razgovor umjetnice sa sudionicima Mediarej projekta, koordinatora Instituta Jacques Maritain (Italija), o odnosu između umjetnosti i aktivizma, rasizmu i prosvjedničkim pokretima u Europi, kao i o ulozi roda i identiteta u umjetnosti i kulturi. Događanje je koncipirano kao poetsko-vizualni dijalog kojim se istražuju načini razumijevanja vidova umjetnosti i aktivističkih pozicija.

Samira Saidi_BLM Protest © Samira Saidi

Samira Saidi_BLM Protest © Samira Saidi

Samira Saidi je afroeuropska fotografkinja, performerica i spisateljica. Preddiplomski studij završila je na Kraljevskoj umjetničkoj akademiji u Haagu, a diplomski studij na Akademiji za primijenjenu umjetnost u Beču. Njezini su radovi zadnje predstavljeni u okviru izložbe “Re:Present – Kako se odučiti od rasizma” u Svjetskom muzeju u Beču. U svom umjetničkom djelovanju postavlja društveno relevantna pitanja, preispitujući primjerice naš odnos prema okolišu i potrošačke navike te dokumentirajući prosvjedničke pokrete. Na izložbi se prikazuje izbor slika iz njezinih foto-serija Waste Land, We Belong With The Ocean, Ecosystems of Healing te Black Lives Matter-Protest.

SS

Design by Stanisalv Habjan

 

Izložba u Galeriji Rigo (Velika ulica 5, Novigrad/Cittanova) otvorena je do 28. svibnja 2022. Od 19 do 21 ( petak – nedjelja )

www.muzej-lapidarium.hr

 

Izložba je ostvarena sredstvima

Logo Grad Novigrad  LOGO IŽ Logo Ministarstvo za web4a9ab0b444bab44cfbabb4abd69bed57