Remember Picelj. Remember Knifer.

Muzej-Museo Lapidarium

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na otvorenje izložbe

Remember Picelj. Remember Knifer.

u subotu, 18. svibnja 2024., u 19.00 sati

Sudjeluju britanski umjetnik Shawn Stipling (radionica/performanse ‘kako sam naišao na  Knifera’) i  Marija Zidarić Pilat, ravnateljica Muzeja grada Pazina (uvod u tri rada Julija Knifera iz Pazina).

Povodom Međunarodnog dana muzeja novigradski Lapidarium predstavlja se izložbom iz fundusa koja je ujedno i posveta umjetnicima Ivanu Picelju i Juliju Kniferu, čija se stota godišnjica rođenja obilježava ove godine. Stoga je izložba i nazvana Remember –  po antologijskoj grafičkoj seriji Ivana Picelja, njegovu hommageu velikim umjetnicima povijesne avangarde, začetnicima apstrakcije. A naša evokacija ‘sjećanja’ na velikane hrvatske suvremene umjetnosti, začetnike slikarstva geometrije konstruktivističkog predznaka, ne donosi komorni izbor njihovih radova, nego u osnovi govori o  ‘sjećanju’ na stvaranje jedne nove muzejske zbirke, čije početke vežemo upravo za izložbe Julija Knifera (1997. i 2004.) i Ivana Picelja (1998. i 2006.) u Galeriji Rigo.

2. F-482002, Otvorenje izložbe Joel Stein_ I. Picelj, J. Stein, J. Ziherl, G. Alviani

Otvorenje izložbe Joela Steina u Galeriji Rigo 2002., s lijeva na desno: I. Picelj, J. Stein, J. Ziherl, G. Alviani (arhiv Muzeja-Museo Lapidarium, F-48/2002)

1. F-651997, J. Knifer u Galeriji Rigo 1997.

J. Knifer u Galeriji Rigo 1997. (arhiv Muzeja-Museo Lapidarium F-65/1997)

Posebice je za galeriju i Novigrad bio vezan Ivan Picelj. Zajedno s prijateljem i umjetničkim suputnikom Getulijom Alvijanijem davao je smjernice izložbenim programima,  koji su gotovo jednu dekadu nosili imena umjetnika Novih tendencija, kao i njihovih preteča ili sljedbenika. Većina umjetnika koji su izlagali i boravili u Novigradu donirala je jedan ili više radova za galerijsku zbirku koja je postupno, s donacijama i otkupima recentnih radova domaćih i inozemnih umjetnika koji se bave  modelima geometrijske apstrakcije, njezinim teorijskim i lingvističkim koordinatama te istraživanjima  perceptivnih i kognitivnih procesa postala respektabilna zbirka koju vrijedi pokazati. Stoga se izlažu radovi ovih umjetnika/ica: Getulio Alviani, Wolfgang Berndt, Đanino Božić, Marčelo Brajnović, Vlatko Čerić, Heiko Daxl, Robin Davourie, Stephanie De Vos, Mélissa Franchini, Ivana Franke, Duje Jurić, Janus Kapusta, Maja Marković, Almir Mavigner, Jelena Perić, Ivan Picelj, Petra Pletikos, Marlon Red, Franz Riedel, Ivo Ringe, Heather Sheehan, Nelio Sonego, Jeffrey Steele, Jöel Stein, Shawn Stipling, Victor Vasarely, Jurgen Wolff, Bosiljka Zirojević Lečić, Beat Zoderer.

70_1_Ivana Franke_VB

Ivana Fanke, Frame of reference – Frame 9, 2006., MML-70

758_Beat Zoderer smanjeno

Beat Zoderer, Grid Tektur, 2023., MML-758

704_Jurgen Wolff smanjeno

Jurgen Wolff, D8, 2019., MML-704

555-3_Bosiljka Zirojević Lečić_ smanjeno

Bosiljka Zirojević Lečić, Kompozicije, 2019., MML-555

Pored radova navedenih umjetnika izlažu se i gotovo nepoznate slike Julija Knifera iz Muzeja grada Pazina te izbor radova s izložbi ‘Crno – bijelo u koloru. Julije Knifer: Kolaži’ (2004.) i  ‘Ivan Picelj. Površine BW-C’ (2006.). Također, izložbu prati dokumentarna građa i fotografije što prenose priču o  ‘sjećanju’ na Piceljeve i Kniferove izložbe u Novigradu, ali i o njihovim drugim aspektima djelovanja i važnosti za povijest i sadašnjost Muzeja Lapidarium i njegove Zbirke Galerije Rigo.

Kustosica izložbe: dr. sc. Jerica Ziherl

Izložba ostaje otvorena do 13. lipnja 2024. 

Remember-B2

Remember Picelj. Remember Knifer. – deplijan (1)

Izložba je financirana sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Novigrada-Cittanove i Turističke zajednice Novigrad-Cittanova.

unnamed