NOVO U MUZEJU: audio vodič i proširena stvarnost (AR)

Osuvremenjivanje stalog postav – izrada multimedijskog audio vodiča

Suvremeno doba i tehnološki napredak stavljaju nove izazove pred muzeje, pa tako i Muzej Lapidarium. Projektom Osuvremenjivanje stalnog postava – izrada multimedijskog audio vodiča stalni postav nadograđen je novim, digitalnim tehnologijama kao što je audio vodič i proširena stvarnost (AR). Osuvremenjivanje je neophodno kako bi se na zanimljiv i inovativan način mogla prezentirati kulturna baština ali i osigurati mogućnost Muzeju da ide u korak s vremenom.

Posjetitelji će imati priliku koristiti besplatnu web aplikaciju koja sadrži audio vodič na četiri jezika (hrvatski, talijanski, engleski i njemački jezik) te pogledati proširenu stvarnost (AR) virtualne rekonstrukcije ciborija biskupa Mauricija. Audio vodič voditi će posjetitelje po stalnom postavu kroz niz postaja. Na svakoj postaji, dobiti će osnovne informacije o Muzeju i o zbirci Lapidarij, o različitim muzejskim predmetima iz stalnog postava te o kratkoj povijesti Novigrada. Unutar vodiča nalazi se i video koji sadrži rekonstrukciju ciborija biskupa Mauricija kao i pojedinosti najznačajnijeg izloška Muzeja. Za naše najmlađe posjetitelje osmislili smo i kratki audio vodič za djecu. Web aplikacija audio vodiča moći će se u budućnosti nadograđivati novim sadržajem i drugim jezicima.

Posebnu zanimljivost i novinu čini proširena stvarnost (AR) u obliku rekonstrukcije ciborija biskupa Mauricija s kraja 8. st. U prostoru muzeja nalazi se QR kod kojeg će svaki posjetitelj moći skenirati pomoću tableta i na taj način doživjeti virtualnu rekonstrukciju ciborija. Novi, digitalni sadržaji pospješiti će zanimljivost i prepoznatljivost Muzeja kao mjesta učenja, izlaganja i očuvanja kulturne baštine, a proširena stvarnost pružiti će novi doživljaj koji će biti zanimljiv svim posjetiteljima, a naročito onima mlađeg uzrasta.

Comp-2 (1)

MML audio vodič 2, foto arhiva MML audio vodič 1, foto arhiva

 

Projekt je financiran od strane Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Novigrada-Cittanova.

ministarstvo.logo grad.novigrad