NOVO U MUZEJU: audio vodič i proširena stvarnost (AR)

Osuvremenjivanje stalog postav – izrada multimedijskog audio vodiča

Suvremeno doba i tehnološki napredak stavljaju nove izazove pred muzeje, pa tako i Muzej Lapidarium. Projektom Osuvremenjivanje stalnog postava – izrada multimedijskog audio vodiča stalni postav nadograđen je novim, digitalnim tehnologijama kao što je audio vodič i proširena stvarnost (AR). Osuvremenjivanje je neophodno kako bi se na zanimljiv i inovativan način mogla prezentirati kulturna baština ali i osigurati mogućnost Muzeju da ide u korak s vremenom.

Posjetitelji će imati priliku koristiti besplatnu web aplikaciju koja sadrži audio vodič na četiri jezika (hrvatski, talijanski, engleski i njemački jezik) te pogledati proširenu stvarnost (AR) virtualne rekonstrukcije ciborija biskupa Mauricija. Audio vodič voditi će posjetitelje po stalnom postavu kroz niz postaja. Na svakoj postaji, dobiti će osnovne informacije o Muzeju i o zbirci Lapidarij, o različitim muzejskim predmetima iz stalnog postava te o kratkoj povijesti Novigrada. Unutar vodiča nalazi se i video koji sadrži rekonstrukciju ciborija biskupa Mauricija kao i pojedinosti najznačajnijeg izloška Muzeja. Za naše najmlađe posjetitelje osmislili smo i kratki audio vodič za djecu. Web aplikacija audio vodiča moći će se u budućnosti nadograđivati novim sadržajem i drugim jezicima.

Posebnu zanimljivost i novinu čini proširena stvarnost (AR) u obliku rekonstrukcije ciborija biskupa Mauricija s kraja 8. st. U prostoru muzeja nalazi se QR kod kojeg će svaki posjetitelj moći skenirati pomoću tableta i na taj način doživjeti virtualnu rekonstrukciju ciborija. Novi, digitalni sadržaji pospješiti će zanimljivost i prepoznatljivost Muzeja kao mjesta učenja, izlaganja i očuvanja kulturne baštine, a proširena stvarnost pružiti će novi doživljaj koji će biti zanimljiv svim posjetiteljima, a naročito onima mlađeg uzrasta.

Comp-2 (1)

MML audio vodič 2, foto arhiva

MML audio vodič 1, foto arhiva

MML audio vodič 1, foto arhiva

MML audio vodič 2, foto arhiva

 

Projekt je financiran od strane Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Novigrada-Cittanova.

ministarstvo.logo grad.novigrad