IVO RINGE Južno svjetlo

Muzej – Museo Lapidarium, Novigrad-Cittanova

IVO RINGE

Južno svjetlo

od 15 rujna do 8. listopada  2023.

Na pitanje o svom slikarskom procesu, Ivo Ringe govori o interakciji boje i proporcija, „a onda” kaže, „iznenadim sam sebe.”  I Came From the North With the Sun in My Eyes [Došao sam sa sjevera sa suncem u očima] naslov je slike koju je Ringe naslikao 2022. — upečatljive kompozicije u komprimiranim, slojevitim ravninama crvene, zelene, plave i smeđe — koja bi mogla poslužiti i kao epigraf za ovo burno, eksplozivno šareno novo djelo.

Ringe-katalog-2 ispravila ZJ_page-0004

I Came From the North With the Sun in My Eyes, 2022, Pigments, Acrylic on Linen, 50×40 cm

U jeku svjetske pandemije, Ringe je putovao onim što je nazvao svojim „sretnim stazama“,  iz svog doma u Kölnu, Njemačkoj, u tri carstva južne svjetlosti: Coaraze, Francusku, selo u blizini Nice; Novigrad, grad na zapadnoj obali Istre u Hrvatskoj; i Mouthier-Haute-Pierre, Francusku, malo selo blizu švicarske granice. Posve obuzet njihovim kromatskim zračenjem, Ringe je iznenadio sebe, a time i svoje gledatelje, neumoljivo hrabrim, živahnim eksperimentima s bojom i oblikom.

Još jedna slika iz 2022., Les Hautes Pierre de Mouthier (poigravanje imenom sela – „Visoko kamenje Mouthiera“), jedini je novi rad koji zadržava binarni koloristički raspored koji je Ringe istraživao posljednjih nekoliko godina – retikulaciju poteza kistom na monokromatskom polju. U ovom slučaju, mreža poteza je bijela na ekru podlozi, a nijanse boje odražavaju litice doline kao i konstrukciju od prirodnog kamena Le Manoir de Mouthier-Haute-Pierrea, umjetničke rezidencije koja ga je ugostila. Naslov je također omaž francuskom realistu iz 19. stoljeća, Gustaveu Courbetu, koji je naslikao mnoge znamenitosti u tom području, kao i Stijene u Mouthieru (oko 1855.), koje su sada dio Phillipsove zbirke u Washingtonu, DC.

No, ostala djela koja su ovdje predstavljena proširuju, spajaju i razbijaju taj model blistavom bojom i sukobljenim oblicima. Ringeova tri primarna elementa — mreža, kristal i četverokut, svi povezani dodirnim točkama unutar zlatnog presjeka (1:1,618) — prekrojeni su i prenamijenjeni intuitivnom prepuštenošću, pulsirajući zasljepljujućom pigmentacijom. Živopisni potezi narančaste naspram zelene, zelene naspram crvene, žute naspram plave postižu harmonijski intenzitet dosad neviđen u umjetničinim radovima.

Počevši od Daydreama II iz 2019., javlja se omekšanost pristupa, poziv na igru, u kojem se formalne granice koje su prethodno držale Ringeove slike u nesigurnoj ravnoteži s vremenom raspadaju i poništavaju — samo da bi se regrupirale i ponovno oblikovale obnovljenom vitalnošću. U prvoj od tri slike u seriji, Le Solaire de Coaraze (sve iz 2021.), jedna od Ringeovih zatvorenih „kristalnih“ formi (temeljenih, poput njegovih mreža, na uzorcima molekularnog rasta) uvlači se poput nepozvanog gosta u ravninu slike.

Sastavljena od jarko žutih poteza kistom, izdiže se iz donjeg lijevog kuta u blijedoplavo polje, narušavajući time središnji položaj kristala kojeg je Ringe uspostavio godinama ranije. U drugom djelu u nizu, čini se kao da kristal lebdi prema desnoj strani platna prije nego što se – u završnoj slici – rasprsne preko površine kao sveobuhvatna retikulacija.

S obzirom na to koliko je Ringeov opus rada duboko ukorijenjen u geometriji, fizici i filozofiji, šok od ovog poteza više nalikuje predimenzionalnoj pukotini nego pukom formalnom trzaju, dopuštajući daljnjim, naizgled heretičkim varijacijama da se pojave, kao u Le Cadrans Solaire de Coaraze (2021.), sa svoja četiri kristala — plavim, ružičastim, narančastim i crnim — koji svoje plohe izvlače iz četiri kuta platna. Umjetnik je možda zadržao svoje paradigme, ali prošlost se neizbježno transformira oblikom budućnosti koji evoluira. S ovim beskrajno inventivnim, delirično obojenim djelima, Ringe je prošao kroz vrata i ostavio ih otvorenima, uranjajući ugrađene kodove svoje sjevernjačke logike u grozničava sanjarenja južnjačkog sunca.

Thomas Micchelli

Ringe-katalog-2 ispravila ZJ_page-0009

Le Solaire de Coaraze II, 2021, Pigments, Acrylic on Linen, 80 x 65 cm

Ringe-katalog-2 ispravila ZJ_page-0011

Le Cadrans Solaire de Coaraze, 2021, Pigments, Acrylic on Linen, 60×60 cm

Umjetničko istraživanje Ive Ringea unapređuje suvremenu konkretno-minimalističku umjetnost. Njegov rad nadilazi opažanje i neobjektivnu reprezentaciju sadašnjosti. Sažeta i čista, dirljiva kvaliteta njegova rada čini življom tradiciju racionalnosti i strogosti. Ringe je rođen 1951. godine u Bonnu, školovao se na Umjetničkoj akademiji u Düsseldorfu, a uglavnom živi i radi u Njemačkoj u Kölnu.

Ringe-katalog-2 ispravila ZJ_page-0014

Pale Morning, 2021, Pigments, Acrylic on Linen, 30×24 cm

Ringe-katalog-2 ispravila ZJ_page-0015

Happy Trails I, 2021, Pigments, Acrylic on Linen, 30×24 cm

 

Otvorenje izložbe, foto arhiva MML

Otvorenje izložbe, foto arhiva MML

dr.sc. Jerica Ziherl i Ivo Ringe, foto arhiva MML

dr.sc. Jerica Ziherl i Ivo Ringe, foto arhiva MML

 

Fotografije: Eberhard Weible, ©Ivo Ringe

Katalog

Katalog i izložba omogućeni su financijskom potporom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Istarske županije – Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost / Regione istriana Assesorato alla cultura i Grada Novigrada-Cittanove.