David Belas ” Veraottomente ”

 

Galerija / Galleria Rigo

Otvorenje izložbe uz prisutnost umjetnika i Tajane Reznić Brenko,

u petak, 5. svibnja 2023. u 20 sati

Belas-plakat-web

 

David Belas živi i radi u Poreču. Poznatiji je javnosti kao umjetnik performansa i kazališni glumac, međutim ono što prethodi bilo kojoj njegovoj umjetničkoj praksi, ali i drugim poslovnim aktivnostima jest crtanje. Crta od djetinjstva, satima. Crta svakodnevno i svugdje, da bi mislio, da bi bio bliže sebi, da bi stvorio svoje sigurno mjesto, da bi beskonačno učio. Crteža ima preko dvije tisuće. Crta spontano, crta zadajući si zadatak kao za dječju igru – treba spojiti nekoliko ploha, nanovo ponoviti jedan te isti motiv kako bi se linije i plohe susrele, kako bi razvile neku od mogućih priča. Crta iako ga prsti i cijelo tijelo boli, ali teško prestaje.

Stoga se u galerijskom prostoru izlažu Belasovi crteži. Umjetnik je sam smislio naziv izložbe– Vera-otto-mente (pravi/o-sam-um) –, a sastoji se od triju cjelina. Prva cjelina donosi jedan crtež velika formata kao ogledni primjerak Belasove prakse, zapravo predstavlja mentalnu mapu izložbe same. Druga cjelina donosi izbor Belasovih crteža rađenih od 2009. godine do danas. Treća cjelina konceptualizira uporabnu vrijednost crteža, koji su za ovu priliku otisnuti na sanitarne pločice koje, ako želite, možete kupiti kao grafiku.

Autor navodi i četvrtu cjelinu koju će:

po putu smisliti, ali nije mogla ući u katalog, jer je to nešto što će baš taj dan nastati…nemam pojma što će to biti. D. B.

portret belas

 

Ako dođete na otvorenje, što bi nas veselilo, doznat ćete što je David putem smislio.  Izložbu prati katalog s predgovorom Tajane Reznić Brenko,

Belas-plakat-web

Izložba je otvorena do 31. svibnja 2023, i može se razgledati od utorka do nedjelje od 18 do 21 sat. Galerija Rigo, Velika ulica 5, 52466 Novigrad

 

ist.žup. grad.novigrad ministarstvo.logo