ART (er) I JA

Print

Festival, ljetos sedmi po redu i predznaka međunarodni, posvećen je predstavljanju suvremene vizualne umjetnosti kojoj je osnovno izražajno sredstvo medij svjetlosti i zvuka. Suvremeni umjetnici danas se ne zanose samo uprizorenju navedenih medija nego s pomoću najsuvremenije tehnologije aktivno istražuju njihove mogućnost i tajne. Čovjek je neraskidivo vezan za svjetlo i zvuk – svejedno je li riječ o prirodnom okruženju ili o stvaralačkom nagonu, o mističnoj kontemplaciji ili o utočištu skrivenih silnica i procesa koje bude znanstvenu i kreativnu znatiželju. Svjetlo i zvuk, kako umjetnicima tako i gledaocima, nudi neiscrpnu količinu gradiva i motiva. Brojne umjetničke intervencije predstavljene na vidljivim i na skrivenim mjestima starogradske jezgre Novigrada, tematiziraju i istražuju različita značenja svjetlosti i zvuka u današnjem društvu. Predstavljeni projekti, ali i radionice koje smo priredili za Vas, nude sublimnu ljepotu stvaranja, uprizoruju igru sadržajnih i formalnih izmještanja koji pružaju svim dobnim uzrastima ishodišta za svakovrsna istraživanja i umjetničko eksperimentiranje. No, prije svega – užitak u gledanju i slušanju.

dr. sc. Jerica Ziherl, ravnateljica Muzeja – Museo Lapidarium

17 – 22 / 8 / 2016
ART (er) I JA, 18–23h
Nika Oblak&Primož Novak (SLO), The Stroj (SLO), Primož Oberžan (SLO), Rok Bogataj (SLO), Goran Tomčić (HR/D), Goran Škofić (HR), Ivan Šeremet (HR), Đanino Božić (HR), Valentina Stepan (HR), Maja Marković (HR), Vizualia Group Pula (HR), Cirkus Lumineszens (A).

Program i mjesta:

17 – 22 / 8
Nika Oblak & Primož Novak
BORDER MOVER, 2015., pneumatic video installation, 250 x 70 x 35 cm
Muzej-Museo Lapidarium, 18-23h
Border Mover bavi se suvremenim individualnim bivanjem koje je zarobljeno preplavljujućom tehnologijom i rutinom svakodnevnog postojanja, te je sve više nalik monotoniji radnih strojeva. Ovaj se rad poigrava idejama fizičkih i psihičkih granica koje su nastale kao posljedica kapitalističke, neoliberalne globalizacije, gdje se čini da su snovi nemogući i da neki drugačiji svijet ne može niti postojati.
Autor softwarea: Rado Miklavčič

 

REALITY IS OUT, 2012., pneumatic video installation, 73 x 42 x 10 cm
Velika ulica 7, 18-23h
Reality is Out je instalacija dvojca Nika Oblak & Primož Novak koja kombinira video performans, pneumatski mehanizam i stvarni znak na kartonu, koji kao da izlazi iz okvira videa te doslovce ulazi u izložbeni prostor. Rad je nastavak istraživanja veze između stvarnosti i fikcije što ga provode Oblak i Novak. Kao što tvrdi i Žižek, današnja stvarnost prisvojila je fikcijsku strukturu.
Autor softwarea: Rado Miklavčič

 

SISYPHUS ACTIONS, 2011., pneumatic video installation, 67 x 58 x 162 cm (each unit)
Zajednica Talijana Novigrad, 18-23h

U Sisyphus Actions autorski dvojac Nika Oblak & Primož Novak iznova i iznova ponavljaju monotone, naizgled nesvrhovite činove. Nadrealna, apsurdna situacija odražava suvremeni globalni način života, gdje su ljudi zarobljeni dnevnim rutinama i umjetno stvorenim konzumerističkim potrebama.
Software sinhronizira po mjeri napravljen pneumatski sustav s određenim videom, na taj način prenoseći 2D video u stvarni 3D prostor.
Autor softwarea: Rado Miklavčič

 

18 – 23 / 8
Rok Bogataj
Iščem svojo pozicijo/Tražim svoje mjesto
Po ulicama starogradske jezgre, 18–23h
(postavljanje skulpture 22.08. u 21 sat u Muzejskom parku)

Pribadača (bucka), koja se nekada koristila za označavanje mjesta na papirnatim zemljovidima, u današnje doba upotrebljava se za označavanje mjesta na digitalnim kartama. Rok Bogataj prenosi pribadaču (bucku) iz virtualnoga u realni svijet. Stoga je ona 6 metara visoka, te će unutar pet dana njezine šetnje (na tačkama) po starogradskim ulicama pokušati naći svog novigradskog udomitelja. Namjera akcije i performansa je upozoriti javnost na umjetničke projekte koji se mogu smjestiti unutar urbanih prostora.

 

18 – 23 / 8
Ivan Šeremet
Između neba i zemlje
Crkva Gospe od Karmela, 18-23h
Maši tek rođenoj.
Čim se rodiš život te sustigne. Kako je melankolično reći da će i tvoj život biti treptaj bačen u svijet.
Video: 3:53 min 2011.
Režija: Ivan Šeremet
Montaža: Krunoslav Gruićić
Glazba: Ludwig van Beethowen

 

18 – 23 / 8
Goran Tomčić
Pom-Pom Participacija ili Rad Koji Raste
Park Novigradske Biskupije, 18-23h

Pom-Pom Participacija je projekt participacijske instalacije. Umjetnikova namjera je demokratizirati svoj rad, odnosno da posjetitelji sudjeluju u njezinom nastajanju na način da na zadanu temu sami izvede linije s pom-pomima. Umjetnik započinje s radom na pom-pomima, očekuje gledatelje/posjetitelje, a kada se okupi dovoljan broj ruku uključuje ih u proces rada i rasta projekta. Mnogo toga se može reći o tzv. ‘hands-on’ radu i sudjelovanju. Na primjer: sudionici stoje jedni pored drugog, sve su ruke na linijama ribarskog najlona i pom-poma – svi u potrazi, rezanju, šivanju, nizanju, dodavanju, gradnji… Na ovaj način umjetnik i sudionici projekta spajaju se u jedan cilj, sličan onome, već zaboravljenom i danas rijetko viđenom, procesu krpanja ribarskih mreža. Izgraditi rad zajedno, to bi značilo popraviti (ili ispuniti) praznine koje postoje između nas.

 

18 – 23 / 8
Đanino Božić
Sakupljač voda
Park Novigradske Biskupije, 18-23h
Nestabilna skulptura, visina 4 m, žica, preparirana plastika, oblik kapi vode

Umjetnik postavlja u prostor petstotinjak recikliranih plastičnih boca gusto zbijenih u skulpturalne forme. Riječ je o bezimenim, no logo multiplima; plastičnim bocama lišenim marketinške prepoznatljivosti, ali i vrijednosti (povrat 0,50 kn). Na taj način umjetničkom formom transformira se mentalni krajobraz: iz potrošnjom nadziran logikom profita, pretvara se u čudnovatu, transparentnu, svjetlošću bojanom ambijentalnu instalaciju.

 

17 – 23 / 8
Valentina Stepan
Bijela soba / White Room
Izlog Prostora Mladih, Velika ulica 6, 18-23h
Prostorna instalacija / ambijent
Ambiental installation
300 x 300 x 250 cm
Video dokumentacija / video documentation
7’05’, snimila i montirala/kamera i montaža /camera and montage
Ana Opalić, MSU Zagreb, 2013

Bijela soba ambijentalna je instalacija kojom nas umjetnica polako uvodi u najdublje sfere svoga bića. U magičnoj tišini bijelo ispletene sobe ne sjedi umjetnica. Vodeći se idejom sobe kao utočištem, mjestom mira i odmora, ali i rada i kontemplacije, Valentinina soba najintimniji je odraz njenih najdubljih unutarnjih stanja, misli i osjećaja, njenog najfragilnijeg ‘ja’.

 

19 – 22 / 8
Maja Marković
Maja i kruh, alternativna nomadska pekarnica
Muzej – Museo Lapidarium i park, 18-23h

Činjenica da kruh možete napraviti od četiri sastojka (brašno, sol, voda, kvasac), a opet postoje beskrajne kombinacije okusa, tekstura i oblika, fascinira me posljednjih deset godina. Pravljenje kruha isprepliće se sa mojim umjetničkim djelovanjem. Mogla bih reći da su ti kruhovi na neki način objekti-jestivi predmeti. Kruh koji pripremam ima pomalo starinski okus jer sama proizvodim divlji raženi kvasac. U tom procesu vi ste samo medij koji preuzima obveze hranjenja kvasca, a ostalo je prepušteno uvjetima u kojima pripremate svoj kruh: temperatura, vlaga, brašno pa čak i trenutno raspoloženje. Kvalitetan kruh je zaista lagano ispeći! Dođite i uvjerite se sami.

 

20 / 8
The Stroj
Veliki Trg / Piazza Grande 20:30h
Glazbeni kolektiv The Stroj osnovan je 1997 u Laškom. The Stroj je izvorno bio ansambl udaraljki, sastavljen od osam članova koji su glazbu stvarali koristeći plastične i metalne otpadne bačve, odbačene dijelove strojeva i razne radne alate. Osebujne kompozicije za udaraljke, utemeljene na upečatljivijim mehanički strukturiranim ritmovima i udaraljkama industrijskog zvuka obilježile su rani opus ovog kolektiva. Glazba iz tog vremena može s poslušati na albumima Ventilator (1999) i Gremo! (2002). Kada se kolektivu pridružio slikar i glazbenik Aleksij Kobal, njihova se glazba obogatila originalnim puhaćim i žičanim instrumentima, što se može čuti na albumima Cona / The Zone (2006). Sva tri albuma producirao je Aldo Ivančič.

 

18 – 22 / 8
Goran Škofić
PUSHING
Zvonik Veliki trg, 18-23h
Video installation at the corner of the wall, 2014

Na rubu zida koji dijeli galerijski prostor, ljudska figura je projicirana u omjeru ¼. Figura se suočava s nepokretnim zidom, izazivajući njegovu statičnu prirodu i pokušavajući pomaknuti granicu svog vlastitog ograničenog prostora. Naizgled, figura gura zid koji je uistinu fizički prostor, to jest – negativ. Smještena u zatvoreni prostor, figura pokušava pokrenuti ili srušiti zid, bez uspjeha.

 

SEKTOR
Prolaz Boška Petrovića,
Full HD, Video 5:29″, 2015
18 – 23

Video prikazuje autentični radni okoliš i konkretne protagoniste, time se razlikujući od tipične Škofićeve video prakse. Razlozi se mogu prepoznati u kontekstu nastanka rada, suradnji umjetnika i radnika iniciranoj u sklopu festivala Škver u tamošnjem remontnom brodogradilištu na Malom Lošnju (2014.). Lucidan Škofićev potpis prisutan je pak u strukturi i radnji videa koja u potpunosti odskače od svakodnevne radne rutine. Varilački aparat, stvoren u industrijske svrhe, u ovom slučaju koristi se na drugačiji način. U kružnu kompoziciju postavljeno je 7 varilačkih aparata, a glavni akteri su radnici koji akcijom varenja, umjesto da spajaju metal, sviraju i stvaraju jaku agresivnu glazbu. Izdvajanjem vizualnog efekta aparata stvara se audio-vizualna kompozicija bazirana na industrijskoj noise glazbi skaladana od kompozitora Nenada Sinkauza. Varioci koji su sudjelovali u videu su: Goran Antić, Filip Antić, Marijan Bosnić, Veljko Njatović , Nešo Natanović, Ljubo Knežević i Spayk.

 

17 – 23 / 8
Vizualia Group Pula
Magic Garden
Park Talijanske zajednice, Mlinska ulica, 18-23h

Umorni od gradskog života? Treba vam kutak za opuštanje? Oslobodite um i pustite da vas mašta odvede na putovanje na kojem ćete stvoriti vlastiti vrt, koji će zadovoljiti tu vašu potrebu. Magic Garden je interaktivna svjetlosna instalacija koja spaja novu tehnologiju i ljepotu prirode, kroz svjetlo i glazbu. Jednostavnom kretnjom ruke vrt – ispunjen magičnim gljivama – oživljava i budi umjetnika u posjetitelju. Korištenjem senzora, posjetitelj odabire koja će boja ispuniti koji dio vrta. Ali, pripazite – niti jedna magija ne traje zauvijek. Pobrinite se da snimite svoju kreaciju.

 

18 – 20 /8
Cirkus Lumineszens
Laser Harp
Galerija Rigo, Velika ulica 9, 18-23h

Interaktivna imerzivna svjetlosno-zvučna instalacija; participacijski glazbeni instrument sastavljen od četiri okvira (2m širine x 2 m visine) koji ocrtavaju trodimenzionalnu kocku, pri čemu svaki okvir sadrži 12 vertikalno aranžiranih laserskih zraka. Kada bio koji dio tijela omete ove zrake, uključuje se zvuk i pali niz led lampi.
Svaki okvir sadrži instrument opremljen vlastitim sklopom zvukova, a svaki od četiri okvira ugođen je u istom tonalitetu. Na ovaj način, svatko iz publike pozvan je da sudjeluje u iskustvu tako što će odsvirati jedan od tih okvira, bilo sam ili u društvu drugih sudionika, koji mogu svirati na drugim okvirima. Laser Harp Q je neobičan elektronski instrument koji ohrabruje sudjelovanje i suradnju. Približavamo se drugima kako bismo zajednički stvarali, stvaramo i zabavljamo se istovremeno.

 

IMLeD Lamps
Park Mandrač, 18-23h

Infinite Mirror Led Lamps prikladne su za unutarnju i vanjsku dekoraciju, dostupne u raznim oblicima i veličinama, te svjetlosnim konfiguracijama (tehnologija iz Arduina). Ove lampe izrađene su na osnovi mehanizma jednosmjernog ogledala koji promatraču omogućuje da gleda u unutrašnjost lampe, istovremeno sprječavajući da svjetlo napusti objekt te na taj način generirajući beskonačne refleksije unutar same lampe. Korištenjem RGB led trake, koja se može adresirati, moguće je kontrolirati boju i intenzitet svakog piksela u svakom trenutku, stvarajući najčudesnije obrasce i efekte.

 

21 – 22 / 8
Primož Oberžan
Federmeister – Mehaničarima i električarima!
Muzejski park, 20:30h

Pod imenom Federmeister krije se Primož Oberžan, muzičar, filozof, metamehaničar i ustanovitelj muzičkog kolektiva The Stroj. Kao u svom matičnom bendu, Federmeister i u solo nastupima upotrebljava različite udaraljke i elektromehanske instrumente vlastite izradnje pomoču kojih energično i inovativno ruši granice unutar glazbe i u glavama publike. Federmeisterov ovogodišnji performance zove se ‘Mehaničarima i električarima!’. Radi se o muzičkom performansu, zasnivanom na manifestu Mehaničarom! slovenskog avantgardnog poeta Srečka Kosovela i odabranim tekstovima Nikole Tesle. U retrofuturističkoj seansi visokog napona Federmeister će uspostaviti kontakt sa genijima iz prošlosti uz muziku u kojoj se čuje odjek budućnosti.

 

Radionice, prijave u tijeku

19 – 23 / 8
Nika Oblak & Primož Novak
Ljetna priča / Napravi svoj vlastiti Flippbook
radionica za djecu stariju od 10 godina i mladež
Muzejski park, 10-12h / 17-20h

Svako ljeto ima svoju priču. Stoga će sudionici radionice izraditi vlastitu knjižicu, ustvari likovnu, animiranu priču o svojim najljepšim i nezaboravnim ljetnim trenucima. Crtamo, bojamo, lijepimo…i učimo kako stvoriti osobnu knjižicu, sastavljenu od serija slika koje se listaju kako bio se stvorila iluzija pokreta. Stvorite sami svoju malu slikovnicu s animiranom sekvencom delfina koji pliva u dubokom plavom moru, naslikajte sami sebe kako skačete s gata, dočarajte romantični zalazak sunca ili nešto sasvim drugačije…kako biste zapamtili svoje najdraže ljeto u Novigradu.

 

21 – 23 / 8
Radionica Primoža Oberžana
Efektor workshop
Muzejski park, 18-20h
Efektor je jedan od retrofuturističkih instrumenata koji je izradio Primož Oberžan za svoje glazbene projekte u posljednjih nekoliko godina. Efektor je sastavljen od drvene ploče na koju su fiksirani različiti mehanički objekti poput žica, federa, pisače mašine, telefona i mehaničkih igračaka. Svi objekti su ozvučeni sa kontaktnim mikrofonima koji su spojeni sa kompjuterom pomoću kojeg se zvuk efektora manipulira, snima i uživo komponira. Učesnici radionice će se upoznati sa osnovnim principima izradnje efektora, digitalnom manipulacijom zvuka i komponiranjem muzike iz zvukova mehaničkih sprava i različitih terenskih snimki.

SELFIE NAGRADNA IGRA
Za vrijeme trajanja festivala održava se nagradna igra. Kako bi sudjelovao/sudjelovala u nagradnoj igri u kojoj te očekuje odlična nagrada, prijavi svoj selfie s heshtegom #selfieArterija. Cilj nagradne igre je fotografirati se ispred, pokraj, sa ili iza (sve mogućnosti su vam na raspolaganju) jednog od umjetničkih djela koji su predstavljeni na festivalu ARTerIJa. Važno je da se na fotografiji vidi barem 70 % umjetničkog rada. Fotografije s navedenim hashtag-om objavljujte na Facebook stranici Muzeja Lapidarium (Facebook stranica: Muzej – Museo Lapidarium) kako bi mogli vidjeti sve vaše selfie fotografije. Pobjednička fotografija biti će ona koja na Facebook stranici Muzeja Lapidarium prikupi najviši broj like-ova.