Izložba radova AiR Kuberton

AiR-Šuran

U suradnji s Galerijom Krinzinger (u travnju 2018. radovi će se predstaviti u Beču)
projekt Umjetničke rezidencije Kuberton (skraćeno:”AiR – Artist in Residence”) realizira se u okviru galerijskog programa Muzeja Lapidarium i Galerije Krinzinger iz Beča (novonastali radovi hrvatskih i austrijskih umjetnika, u travnju 2018. predstaviti će se i u Beču).

Program se odvija u rezidencijalnom domu obitelji Krinzinger u Kubertonu, a podržan je od Austrijskog kulturnog foruma Zagreb. Umjetnička rezidencija Kuberton prva je u Istri koja je započela s praksom umjetničkih rezidencija suvremenih umjetnika mlađe i srednje generacije s ciljem razmjene te suradnje s međunarodnim galerijsko-muzejskim ustanovama i programima po načelu reciprociteta. Takav vid umjetničke i kulturne razmjene vidimo kao jedan od najboljih načina kulturne suradnje, kontekstualizacije umjetničke produkcije kako u lokalnom, regionalnom tako i nacionalnom okruženju. Vrijedi istaknuti kako se kontinuitetom Umjetničke rezidencije Kuberton popunjuje i zbirka Galerije Rigo s obzirom da jedan rad od svakog umjetnika ostaje Muzeju Lapidarium za muzejski fudus.
“AiR Kuberton” je ujedno i referentna točka za promociju hrvatskih umjetnika te njihovog ulaska na globalno umjetničko tržište.

Muzej Lapidarium, osobito Galerija Rigo, od početka svoga djelovanja radila je na osnovama višednevnog ugošćavanja umjetnika kako bi se ostvarila što potpunija i kvalitetnija komunikacija između suvremene umjetničke prakse, krajolika, mještana i sugrađana, kao i prostora rada, izlaganja ili produkcije. U 2016. organizirali smo pilot projekt “AiR Kuberton”, što se pokazalo izuzetno uspješnim, a u 2017. organizirali smo drugi susret koji je potvrdio smislenost i važnost ove umjetničke rezidencije.

dr. sc. Jerica Ziherl

Izložbu radova otvara Ursula Krinzinger
Kustosica: dr. sc. Jerica Ziherl

AiR 2016.: Anja Ronacher, Maja Marković, Christian Eisenberger, Bernd Oppl i Dino Zrnec. Svoje novonastale radove izložili su u Galeriji Rigo, a u travnju 2017. na velikoj skupnoj izložbi “AiR Krinzinger Projekte” u Beču.

// Program je ostvaren sredstvima Grada Novigrada – Cittanova, Upravnog odjela za kulturu Istarske županije te Austrijskog kulturnog foruma Zagreb //

– – –

hanakam_web
Hanakam & Schuller: Coat of Miracles – 100 Wappen, AiR Kuberton 2017

Jelena_Bando_Kuberton_2
Jelena Bando: Prekrivena priroda, AiR Kuberton 2017

model_linus
Linus Riepler: Model 2017
Drvo, papir, zidna boja
16,5 x 13,5 x 23 cm
AiR Kuberton 2017

Davor Sanvincenti 03_Meroe Storm
Davor Sanvincenti: Meroe Storm, AiR Kuberton 2017

Design by Oleg Šuran