12. Međunarodni festival vizualnih umjetnosti – ARTERIJA

12. Međunarodni festival vizualnih umjetnosti – ARTERIJA
19 – 22 / 8 / 2021

Nema sigurnosnog pologa: in memoriam Heiko Daxl

web.logo
Design: Oleg Šuran

12. Arterija posvećena je radosti eksperimentiranja, inovativnim umjetničkim praksama koje se uvijek kreću po rubovima optičkih i akustičnih fenomena do svjesnog angažiranja osjetilne percepcije promatrača, bilo sluha, vida ili dodira. Budući da je Novigrad bio domaćinom Media-Scapea (međunarodnih izložbi medijske umjetnosti, simpozija, projekcija i performansa) od 2006. do 2009. u organizaciji Heiko Daxla, Ingeborg Füleppe i Jerice Ziherl, ovogodišnji smo festival posvetili tim događajima, koja su na neki način predvodnici onoga što je danas prevladavajuće u svijetu medijske umjetnosti. Stoga smo festival posvetili i Heiko Daxlu (Oldenburg 1957.- Berlin 2012.), njemačkom medijskom umjetniku i kustosu osnivaču Meadia-Scapea, koji je volio Novigrad jednako kao i Zagreb i Berlin, gdje je živio i radio. S tim u vezi na festival smo pozvali neke od umjetnika koji su sudjelovali na antologijskim Media-Scapeima, zatim neke od umjetnika koji su bliski temama i ciljevima Heikovih projekata i manifestacija, ali prije svega želimo izložiti ono što je sačuvano u Muzeju, tj. dio njegove zbirke koja je nastala donacijama umjetnika Media-Scapea.

PREZENTACIJA

19 / 8 / Muzej-Museo Lapidarium, 21:10h

Prof. Ingeborg Fülepp: Heiko Daxl and Media-Scape

IZLOŽBE

19 – 22/ 8 / Muzej-Museo Lapidarium, 10:00 – 13:00h / 19:00 – 23:00 h

99_Heiko Daxl
Heiko Daxl, Ohne Title, 2006. © Muzej – Museo Lapidarium

Iz kolekcije muzeja: Heiko Daxl, Antal Lux, Đanino Božić, Goran Škofić, Ivana Franke, Vlatko Čerić, Tomislav Brajnović, Ingeborg Fülepp; radovi rađeni u vrijeme Media-Scapea: Michaela Strumberger, Joanna Hoffmann; Remake izložbe Tuned Graphics Heiko Daxla i Ingeborg Füleppe te gostujući umjetnici:
Marko Mrvoš: Beep ili -… . . .–., (računalna grafika, digitalni print)
Kroz dvije slike uspostavlja se jezik koji je primarno auditivan, te naglasak stavlja na to koliko je u današnjem svijetu komunikacija bitna. Koristeći se Morseovim kodom skriva se značenje rada, te se uz pomoć umjetne inteligencije grafički oblikuje ovaj rad tehnikom digitalnog printa, koji su popraćeni zvučnom videom prezentacijom.
Autori: Marko Mrvoš & AI
Mentor: Izv. prof. Art. Ingeborg Fülepp i Martina Kramer

Alex Brajković: Drumming 0.2

Multimedijalna prostorna instalacija je organičan mehanizam koji interpretira algoritmične kompozicijske upute i stvara neočekivane rezultate u nikad-ponavljajućem glazbenom iskustvu. Nastali algoritmi “žive” u stvarnom prostoru, te kroz bongo bubnjeve, bez glazbenika koji ih sviraju, sviraju među sobom u akustičnoj domeni.

19 – 22 /8 / Galerija Rigo, Velika ulica, 19:00-23:00 h

Vitar Drinković

Zoom, Heart Tube 2.0, Nemir, (multimedijalne instalacije)

Posljednjih nekoliko godina umjetnička praksa Vitra Drinkovića usmjerena je na istraživanje osobne i kolektivne percepcije svakodnevne stvarnosti kroz eksperiment i DIY pristup te komunikaciju umjetnosti s društvenim, prirodnim, tehničkim i medicinskim znanostima. Kreće od bazičnih, jednostavnih, bioloških oblika komunikacije /razmjene koji utječu na percepciju, te dekonstruiraju način na koji je ona stvarana /oblikovana kroz informacije kojima smo okruženi, koristeći se interaktivnim umjetničkim aparaturama, skulpturama – izumima i instalacijama kao posrednicima, “ filterima” u komunikaciji između ljudi.

19 – 22/ 8 / Zajednica Talijana, Mlinska ulica i park, 19:00-23:00 h

7 Lica grada. Povijest Rijeke u sedam instalacija

Marina Rajšić, Michel Mesarić, Sara Salamon, Dorotea Škrabo, Josip Knežević, Sandra Ružić, Juraj Milardović. Kustosica: Katarina Podobnik, Rijeka- EPK 2020 program
Interdisciplinarni umjetničko-edukativni projekt koji spajanjem inovativnih novomedijskih i izvedbenih praksi, prezentira i komunicira sadržaje moderne riječke povijesti, postavivši u fokus istraživanja države pod čijom je upravom ili okupacijom Rijeka bila tijekom burnog 20. stoljeća.

MULTIMEDIJALNA INSTALACIJA

19 / 8 / Veliki trg, 22:00h

Marko Ciciliani: Kilgore’s Resort

– audio-vizualna instalacija (2018)

ciciliani kilgoresResort
Marko Ciciliani, Kligore’s Resort

Instalacija zasnovana na virtualnom 3D okruženju čiji krajolik može istovremeno istraživati više posjetitelja navigacijom avatara pomoću joy-sticka. Tijekom šetnje kroz virtualni krajolik može se naići na različite objekte koji proizvode zvuk i koji omogućavaju interakciju i time mijenjaju cjelokupno zvučno stanje. U Kilgore’s Resortu avatari svih sudionika prisutni su u istom okruženju, stoga se mogu susresti i međusobno komunicirati.

Djelo je naručio 2018. Muzej Hafnarborg na Islandu za izložbu koju je priredio Thráinn Hjálmarsson, a koja se održala u siječnju 2019. godine.

MULTIMEDIJALNI PERFORMANSI

19 / 8 / Veliki trg

Marko Ciciliani: Steina, (2015)

-za violinu (Barbara Lüneburg), laser, elektronika i video (2015)
Laserska grafika ima karakteristike slične crtežu olovkom, naspram video projekcijama, koje poprimaju kvalitete sličnije slikanju. Različiti mediji su raspoređeni u prostoru u kojem zadržavaju određenu neovisnost, a ponekad su u međusobnom konfliktu. Violinist koristi tri sviračke pozicije i tako se kreće prostorom između vizualnih elemenata. Naslov Steina odnosi se na violinisticu i video umjetnicu Steinu Vasulku, čiji su rani nastupi za violinu i live video stvorili konceptualnu referentnu točku.

20 / 8 / Veliki trg, 21:10h

Barbara Lüneburg and the TransCoding Community: Slices of Life (2014-17)
-za violinu, video i elektroniku

Barbara Luneburg
Barbara Luneburg

Djelo koje je Barbara Lüneburg stvorila u kontekstu umjetničko-istraživačkog projekta TransCoding | What if, uključivanjem internetske zajednice. Osnovno istraživačko pitanje bilo je može li se ljude bez prethodnog iskustva s eksperimentalnim oblicima umjetnosti inspirirati putem društvenih mreža da aktivno pridonesu stvaranju eksperimentalnog multimedijskog umjetničkog djela.

Slike, tekstovi i zvukovni materijali za Slices of Life izvedeni su iz doprinosa zajednice what-ifblog.net,a raznolikost priča ispričanih u ovom djelu odražava heterogenost članova koji dolaze iz 130 različitih zemalja.

VIDEO PROJEKCIJE

20 – 22 / 8 / Veliki trg, 21:45h

Marko Košnik: Ditopia Memotopia – video, remix 2021; Inštitut Egon March

Riječ je o projektu koji je prvi puta napravljen i izveden u Novigradu 2007., u glavnoj ulozi je starogradska jezgra Novigrada, doslovno sve ulice i trgovi u svim smjerovima. Naime za potrebe projekta Košnik je u sedam dana prohodao stari Novigrad u pedalj, i snimio 10.000 fotografija. Novigradska Ditopia prikazan je u različitim verzijama u Munchenu, Brnu i Mariboru, uz vokalnu pratnju Barbare Thun.

MULTIMEDIJALNE INSTALACIJE

19 – 22/ 8 / Veliki trg

Markus Hanakam&Roswitha Schuller: Court of the Universe, 360° VR Video, 2021

Device1
Markus Hanakam&Roswitha Schuller, Device

Artefakti umjetničkog dvojca Markusa Hanakama i Roswithe Schuller su tzv. shape- shifteri, mijenjaju svoj vanjski oblik i ponovno se pojavljuju u različitim kontekstima.
Court of the Universe je video zapis virtualne stvarnosti od 360° u kojem posjetitelji mogu razgledati unutrašnjost kupole pune plutajućih artefakata ovog njemačko-austrijskog umjetničkog dvojca.

19 – 22/ 8 / Veliki trg, 20:00h

Nika Oblak & Primož Novak: The Scream, 2015

-video instalacija

Nika-Oblak-Primož-Novak-The-Scream-2015-e1600431636481
Nika Oblak & Primož Novak, The Scream

Video instalacija The Scream inspiriran je slikom Edwarda Muncha, Scream. Prikazuje kako se izvođač duboko koncentrira, a zatim viče iz sve snage. Snažan glas razbija zaslon.

21 – 22/ 8 Veliki trg, 21:10h

Luana Lojić: Bits of real: for development purposes only, 2020 ; dvokanalna adiovizualna instalacija

U nemogućnosti izlaska iz stambenog, osobnog ili privatnog prostora, ili konkretnije – dolaska do galerije, autorica postavlja pitanje: kako zamisliti prostor bez da ga se posjeti? Kako proučiti njegove zadatosti iz daljine i postoji li alternativa njegovoj stvarnosti, ili možda, osjećaju stvarnosti? U analognoj nedostupnosti, umjetnica pribjegava riješenu digitalnih dostupnosti – bilježenju digitalnih događaja, ruta, prostornosti, ozračja i zvučnih okoliša. Streetview, najdostupnija verzija stvarnosti ulične šetnje u virtualnom prostoru reprezentira stvarnost do koje ne može doći.

Program je ostvaren u sklopu spin-off festivala/festivalske razmjene programa zagovaračke platforme MI+

DJEČJI KUTAK

21 / 8 / Veliki trg, 20:30h

Marko the Clown

svjetleci cunjevi5
Marko The Clown

Marko je profesionalni i ozbiljni zafrkant koji ima puno žonglerskih kilometara u nogama i rukama. Uveseljava malu i veliku publiku objektima, svijetlom, te urnebesnim, u potpunosti opremljenim cirkuskim vozilom – vozilom za vesele intervencije.

22 / 8 / Veliki trg, 19:00h

Marko The Chief: The flying pancakes

Ulična atrakcija i interaktivni show koji će privući, razveseliti i nasmijati publiku svih dobnih skupina. Klaun Marko na mjesto događanja dolazi sa u potpunosti opremljenim cirkuskim vozilom. Svojim posjetiteljima nudi prave palačinke – i to besplatno, naravno ako ih male ruke dohvate.

Kustosica Jerica Ziherl, u suradnji s Ingeborg Fülepp (Centar za inovativne medije CIM-APURI Rijeka), te stručnim suradnicama Anika Mijanović, Renata Kmet i Jolanda Todorović.
Producent: Muzej-Museo Lapidarium, Novigrad-Cittanova, 2021.

Program ostvaren sredstvima Grada Novigrad-Cittanova, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Turističke zajednice grada Novigrada-Cittanova.

Logo Grad Novigrad Logo Ministarstvo za web Logo TZ Grad Novigrad - Cittanova

___________________________________________________________________________

Zbog vaše i naše sigurnosti, tijekom posjeta Muzeju Lapidarium i Galeriji Rigo ljubazno vas molimo da se pridržavate sljedećih uputa:
– nosite zaštitnu masku za lice
– održavajte razmak
– pri ulasku u muzej i galeriju upotrijebite sredstvo za dezinfekciju ruku koje se nalazi na ulazima u prostorije
– ako imate respiratornih problema kao što su kašalj i povišena tjelesna temperatura, molimo vas da ostanete kod kuće
Zahvaljujemo na razumijevanju.