Ženska krv – crveni tragovi na bijelom platnu

2 Mila Dau, Venere mestruata, 2017
Mila Dau “Venere mestruata”, 2017

Svim prijateljima Muzeja – Museo Lapidarium,

pozivamo Vas na otvorenje izložbe radova “Ženska krv” koja će se održati u Galeriji Rigo u subotu, 20/5/2017, s početkom u 20 sati.

Uz sudjelovanje hrvatske predstavnice Vlaste Delimar, izložba je po prvi puta predstavljena izvan Italije u zagrebačkoj Galeriji Forum, a 20/5/2017 gostuje i u Galeriji Rigo.

Organizator: Muzej – Museo Lapidarium
Kustosica izložbe: Manuela De Leonardis

U kolektivnoj svijesti muška krv reprezentira hrabrost, požrtvovnost, herojstvo, dok ženska krv, sasvim suprotno, podrazumijeva uglavnom nešto sramno, pogotovo kada je riječ o onoj menstrualnoj.
Ova izložba na kojoj sudjeluju isključivo žene, umjetnice sa svih strana svijeta, postavlja u fokus vjekovne predrasude te upozorava na činjenicu da je žensko tijelo istaknuti topos društvene i političke borbe za ljudska prava. 
Radovi su, na inicijativu talijanske kustosice Manuele De Leonardis, nastali na istim podlogama, na komadima platna koje je od početka pa do 60-ih godina 20. stoljeća služilo ženama kao tampon za apsorpciju menstrualne krvi.


O ovim lanenim ili pamučnim platnima još uvijek postoje živi tragovi u ženskoj mašti. Zapravo, do početka šezdesetih godina, kada su s američkog tržišta i u Italiju izvezeni ulošci za jednokratnu upotrebu od hidrofilne vate, nije bilo djevojke koja nije imala znatan broj platana u doti. Zbog toga sam, kada sam na jednom sajmu u Rimu među starim čipkama i ukrasima naišla na hrpu starih pelena – pravokutnih i kvadratnih, bijelih i boje slonovače, netaknutih i istrošenih – pomislila kako bih mogla uključiti skupinu međunarodnih umjetnica osjetljivih na ovu temu. Svaka od njih istražila je, u punoj stvaralačkoj slobodi, različite aspekte vezane za žene: rođenje, pubertet, majčinstvo, menopauzu, nasilje, feminicid.

(Manuela De Leonardis)

Izlažu:

Manal AlDowayan, Wafa Bahai,Takoua Ben Mohamed, Tomaso Binga,Rosina Byrne, Rupa Chordia-Samdaria, Sara Ciuffetta, Karmen Čorak, Mila Dau, Vlasta Delimar, Isabella Ducrot, Silvia Giambrone, Maïmouna Guerresi,Susan Harbage Page, Sasha Huber, Silvia Levenson, Anja Luithle, Victoria Manganiello, Patrizia Molinari, Yasuko Oki, Sofia Rocchetti, Anna Romanello, Maria Ángeles Vila, Ruchika Wason Singh.

// Program je realiziran uz podršku Grada Novigrada-Cittanove i Istarske županije – Regione Istriana Upravni odjel za kulturu //