Petra Varl

– S P A C E – P R O S T O R –
NGVU5A/2020

Muzej-Museo Lapidarium, Novigrad-Cittanova

Galerija Rigo – Galleria Rigo
Velika Ulica 5

11.9 – 1.10.2020.

Zadovoljstvo nam je pozvati vas na otvorenje druge samostalne izložbe Petre Varl u Galeriji Rigo.
Otvorenje, uz prisutnost umjetnice i kustosa izložbe Tevža Logara, u petak 11. rujna 2020. u 19 sati.

Petra Varl.rezano

Tri desetljeća neumornog istraživanja umjetničkog izražaja dovelo je slovensku umjetnicu Petru Varl do točke stvaralaštva koja sve više nalikuje na simbolički prostor refleksije na njezine prošle aktivnosti. Stoga se projekt Space (Prostor), koji je Varl istovremeno pripremila i za Galeriju Rigo u Novigradu i za svoj stan u Ljubljani, može opisati kao ključan jer u sebi sadrži umjetničine iskaze o prošlosti, dok istovremeno ukazuje na novi smjer njezinog umjetničkog izražaja.

Riječ je o umjetničinoj intervenciji u dva prostora u kojima se istovremeno odvijaju dva paralelna događanja.

Prvi prostor je Galerija Rigo. U njemu se nalazi koreografija slika koje je umjetnica stvarala tijekom svoje karijere. Slike su sad „hermetički“ zatvorene čineći nove objekte koji ne zaposjedaju zidove, nego su po nekom redu i logici složene na podu izlagačkog prostora. Upakirane slike, u gotovo istobojne plastične folije, mogu se shvatiti kao umjetničinu gestu koja nije izravno nijekanje prošlosti, nego, prije svega, način nadilaženja i preispitivanja situacije u kojoj je njezin stariji rad umetnut u određeni novi okvir. Umjetnica daje do znanja da više ne spoznaje umjetnička djela kroz materijalnost odabrane slike, nego kroz tjelesnost njezinog odsustva.

Drugi prostor je u Ljubljani, u stanu Petre Varl na Vodnikovom trgu broj 5a. U njemu se nalazi novo izgrađeni prostor, koji oblikom odgovara prostoru Galerie Rigo. Da bi se nešto počelo stvarati iznova, prvo se mora porušiti, uništiti, ili, poput slika, upakirati. Na taj način, ispraznivši svoj stan dijela prošlosti, Petra Varl stvara novu scenografiju sastavljenu od zvuka, svijetlosti i tijela, odnosno od po dvoje gledaoca koji u razmaku od pola sata borave u njezinom novom (galerijskom) prostoru. U umjetničinom fokusu je iskustvo promatrača.

Projekt Space (Prostor) koji se odvija na dvije lokacije, iščitavamo kao umjetničino beskompromisnu refleksiju na svoju prošlost i na buduće aktivnost. Možemo ga iščitati i kao negiranje, iskrivljavanje ili projiciranje prostora, kako privatnog tako i galerijskog. Iščitavanje prostora određuje sama umjetnica čiji je cilj složen produkt koji spaja formalnu strukturu i prolaznu sliku. Prolazne slike izmještenog javnog i privatnog prostora.

Projekt Space (Prostor) rađen je u suradnji s Muzej in galerije mesta Ljubljane, te uz financijsku potporu Grada Ljubljane, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije i Grada Novigrada – Cittanova.

RIGO 1
Foto: Vladimir Bugarin

RIGO 2
Milan Benjak, Petra Varl, San i Nikolaj Hadži, Foto: Vladimir Bugarin

RIGO TEVŽ IN PETRA
Petra Varl i Tevž Logar. foto: Vladimir Bugarin

Petra Varl_PROSTO-R_0130 (1)
Foto: Jaka Babnik

Petra Varl_PROSTO-R_0138 (1)
Foto: Jaka Babnik

Fotografija naslovnice Jaka Babnik
Oblikovanje Sanja Bachrach Krištofić

———————————————————————

Zbog vaše i naše sigurnosti, tijekom posjeta Muzeju Lapidarium ljubazno vas molimo da se pridržavate sljedećih uputa:

– nosite zaštitnu masku za lice
– održavajte razmak između drugih posjetitelja
– pri ulasku u galeriju upotrijebite sredstvo za dezinfekciju ruku koje se nalazi na ulazima prostorije
– ako imate respiratornih problema kao što su kašalj i povišena tjelesna temperatura, molimo vas da ostanete kod kuće

Zahvaljujemo na razumijevanju.