Petra Pletikos i Iva Horvat

Muzej – Museo Lapidarium, Novigrad – Cittanova

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na otvorenje izložbe

Petre Pletikos i Ive Horvat

u Galeriji Rigo.
Otvorenje, uz prisutnost umjetnica održati će se u petak, 18. lipnja 2021. u 21 sat.

p&i_web
Design: Oleg Šuran

Izložba Petre Pletikos i Ive Horvat, poznatih pulskih umjetnica koje često zajedno djeluju i rade, je dijalog dva naizgled potpuno različita senzibiliteta, ali sa vrlo sličnim stremljenima i vrijednostima. Dva rukopisa koja zasebno karakterizira monokromnost i određeni minimalizam se u tom dijalogu suprotstavljaju motivima, bojama, slojevima značenja i naizgled nespojivim krajnjostima. Ono što je zajedničko njihovim radovima jest propitivanje međuodnosa tih neizglednih krajnjosti, prije svega digitalnog i analognog, tradicionalnog i eksperimentalnog, osobnog i javnog.

Petra Pletikos izlaže slike iz serije Binary Landscaping, koje su nastale digitalnom transformacijom pejzaža vodeći se idejom glitch – arta. Umjetnica medij analognog crteža pretvara u digitalnu grafiku prenesenu na platno vodeći se estetikom “pogreške” (glitch). Radovi su uglavnom apstraktne, crno-bijele grafike u kojima se autorica služi elementima monokromnih površina i linja, naglašavajući prikrivene nepravilnosti vizualnog vokabulara i izričaja.

91452129_10157177549353527_1939706431733235712_n

Iva Horvat izlaže radove iz serije Metamorphosis. Riječ je o 30-tak bijelih glaziranih tanjura na čijim površinama umjetnica, rukom vođenom automatizmom trenutnog osjećaja, jednostavnim crnim linjama iscrtava začudne antropomorfne oblike estetskih vrijednosti.

image004

Izložba Petre Pletikos i Ive Horvat predstavlja radove koji su nastali u svibnju 2019. tijekom njihova boravka na Umjetničkoj rezidenciji u Kubertonu (gornja Bujština). Godine 2020. umjetnice su sudjelovale na skupnoj izložbi AiR 2019 Krinzinger Projekte u Beču, zajedno s ostalim umjetnicima sa rezidencija u Austriji, Mađarskoj i Šri Lanki. Umjetničku rezidenciju u Istri organizira Muzej-Museo Lapidarium u suradnji s poznatom bečkom galeristicom Ursulom Krinzinger. U tijeku je 6. AiR Kuberton na kojem sudjeluju Ana Sladetić, Milan Šabić, Miljana Babić, Stefanie De Vos i Angelika Wischermann.

Izložba u Galeriji Rigo (Velika ulica 5, Novigrad/Cittanova) otvorena je do 18. srpnja 2021. Kustosica: Jerica Ziherl. Koncepcija izložbe: Petra Pletikos, Iva Horvat.

Informacije: 052 726 582; 091 6202889, 091 6202887; info@muzej-lapidarium.hr, www.muzej-lapidarium.hr

Program je ostvaren sredstvima Grada Novigrada- Cittanova, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske Županije.

___________________________________________________________________________________

Zbog vaše i naše sigurnosti, tijekom posjeta Galeriji ljubazno vas molimo da se pridržavate sljedećih uputa:

– nosite zaštitnu masku za lice

– održavajte razmak od 2 metra

– pri ulasku u Muzej upotrijebite sredstvo za dezinfekciju ruku koje se nalazi na samom ulazu

– ako imate respiratornih problema kao što su kašalj i povišena tjelesna temperatura, molimo vas da ostanete kod kuće

Zahvaljujemo na razumijevanju.