Nove akvizicije Muzeja Lapidarium

Muzej – Museo Lapidarium, Novigrad – Cittanova
Izložba iz fundusa: Nove akvizicije Muzeja – Museo Lapidarium
11. 2. – 2. 3. 2020.

Od 2006., otkad je Muzej – Museo Lapidarium ujedno otvorio svoja vrata, javnosti je bila dostupna naša zbirka Lapidarij koja čini stalni postav. S obzirom da je muzej svih ovih godina vršio otkupe umjetničkih radova ili ih primao putem donacija umjetnika/ica, utemeljili smo nove zbirke, a naš se fundus time povećao za više od 200 djela koja današnjoj publici želimo pokazati i približiti na jedan drugačiji način.
Izložbom “Nove akvizicije Muzeja – Museo Lapidarium” odlučili smo prezentirati nekolicinu radova suvremene umjetničke produkcije, koji su otkupljeni ili donirani muzeju u razdoblju od 1990. do 2019. godine.

Tako je izložbeni prostor muzeja, do svog prvog većeg programa u ovoj godini, okupio akvizicije različitih suvremenih umjetnika koje danas čine dio fundusa Muzeja – Museo Lapidarium. Ovom prilikom izložili smo samo neke od radova, među kojima smo izdvojili one s potpisom hrvatskih i inozemnih umjetnika: Đanino Božić (HR), Andi Pekica (HR), Damir Perinić (HR), Margerita Rakić (HR), Damir Stojnić (HR), Goran Tomčić (HR), Nelio Sonego (IT), Ivars Drulle (LV) i James Rosenquist (USA).

Suvremena umjetnička djela koja su suprotstavljena različitim muzejskim fragmentima – od ranosrednjovjekovnih kamenih spomenika, artefakata stalnog postava muzejske zbirke “Lapidarij”, do postojeće suvremene arhitekture geometrijskih crnih ploha, kubusa i volumena interijera koji podsjećaju na ‘black box’, zajedno funkcioniraju kao elementi nove izložbene scenografije koja se razvija kao dijalog s postojećim postavom Lapidarija. Pažnja se usmjerava na atmosferu i doživljaj samoga djela, na načine njegova izlaganja i recepcije, kao i na kompleksne odnose suvremenog subjekta u medijatiziranom prostoru i vremenu.
Na taj način, spajajući staro i novo, izložba “Nove akvizicije Muzeja – Museo Lapidarium” prikazuje suvremenu umjetničku produkciju koja se privremeno upisuje u stalni muzejski postav, reaktivira ga kroz nove narative reprezentacije te naglašava njihov kontekst stvarajući jedan novi prostor specifične atmosfere.

Tekst napisale: dr. sc. Jerica Ziherl i mag. cult. Dina Kamber

GALERIJA FOTOGRAFIJA / POSTAV RADOVA:

Goran Tomčić_web
Goran Tomčić, Shimmering Heart, 2009; iz fundusa Muzeja – Museo Lapidarium

Pekica postav web
Andi Pekica, Za oči koje vide, 2012; iz fundusa Muzeja – Museo Lapidarium

Perinić postav
Damir Perinić, Profil, 2018 / Kada, 2018; iz fundusa Muzeja – Museo Lapidarium

Margerita Rakić_web
Margerita Rakić, Moje okruženje, 2017; iz fundusa Muzeja – Museo Lapidarium

Damir Stojnić_web
Damir Stojnić, Istarski pentagram i heksagram, 2003 / Istarski pentagram i zimski heksagon, 2009; iz fundusa Muzeja – Museo Lapidarium

Rosenquist_web
James Rosenquist,Tennis Balls, 1990; iz fundusa Muzeja – Museo Lapidarium

– – –
Naslovna fotografija: Goran Tomčić, Shimmering Heart, 2009; iz fundusa Muzeja – Museo Lapidarium