Daniel Spoerri

Muzej-Museo Lapidarium / Galerija-Galleria Rigo, Novigrad-Cittanova
DANIEL SPOERRI

PARS PRO TOTO

Otvorenje u subotu, 7. srpnja 2018. u 21 sat u Galeriji Rigo
Kustosica Jerica Ziherl, izložbu prati katalog s tekstom Bore Ćosića
Izložba je otvorena do 7. kolovoza 2018.

Izložba PARS PRO TOTO suradnički je projekt Galerije Rigo i Danijela Spoerrija. Za kustosicu upriličenje davne želje, a za umjetnika neiscrpna radoznalost. Ali i uspomena na Opatiju i Rovinj. Odatle i poznanstvo s Borom Ćosićem, i želja da mu baš on bude uvodničarom skromne edicije galerije Rigo u kojoj se nalaze „lutkine kuće njihove zajedničke starosti.“ Jer, piše Ćosić „tu je sada jedan sasvim drugi Daniel, kamerna verzija njegove neobuzdane energije, rešen da prikaže herbarij svoje dečje duše. Umesto violencije tolikih njegovih nastupa, – šta je sve obavio, skupa sa Tinguelyjem u čangljanju onih ludih mašinerija, – tu su sada male kutijice devojačkih tajni, listovi spomenara jedne curice. Ali ovo bi mogla biti samo jedna Alisa u zemlji čudesa, jedno ludo dete koje svet vidi onako dragoceno zbrkan i ispreturan, kako i zaslužuje.“

Courtesy-by-©-Daniel-Spoerri_Ohne-Titel-(Serie-Eintagskästchen),-Vienna-14-Jan-2018,--Assemblage,-35,5-x-37,7-cm_web
Courtesy by © Daniel Spoerri: Ohne Titel (Serie Eintagskästchen), Vienna 14 Jan 2018, Assemblage, 35,5 x 37,7 cm

Stoga ova mala izložba nije ništa uštogljeno i preozbiljno, nego da oboje tih doista velikih umjetnika zadrže „svoj duh, korozivan, destruktivan, ali veseo.“
Izloženo je dvadeset recentnih asemblaža, tzv. lažne slike-zamke, iz serija Puppenkästchen i Eintagskӓstchen, datiranih iz dana u dan u 2017. i 2018. godini.

Daniel Spoerri švicarski je umjetnik i pisac, rođen u Rumunjskoj. Studira klasičan balet, godine 1954. postaje baletnim prvakom Državne opere u Bernu, piše tekstove o eksperimentalnom teatru. Godine 1950. osniva ediciju MAT (Multiplication d’art transformable), 1960. izrađuje prve tableaux-pièges (slike-zamke). Iste godine u Parizu potpisnik je manifesta i osnivački član grupe Nouveaux réalistes. U New Yorku stupa u kontakt s Fluxusom. Prvu samostalnu izložbu priređuje 1961. u galeriji Schwarz u Milanu. Godine 1968. otvora Eat-Art Restaurant u Düsseldorfu, izdaje Eat-Art Edition, a na katu restorana 1970. otvara galeriju Eat-Art Galerie. Godine 1971. priređena mu je prva retrospektivna izložba u Centre national d’art contemporain u Parizu, 1976. prvi puta sudjeluje na Bijenalu u Veneciji, 1977. sudjeluje na Dokumenta 6 u Kasselu. Godine 1983. profesor je na Umjetničkoj akademiji u Münchenu, gostujući profesor na Umjetničkoj akademiji u Brestu, započinje raditi u bronci. Godine 1986. radi Ethno-syncretisms, asemblaže s afričkim maskama. Godinu kasnije gostujući je profesor na umjetničkoj školi u Beču, radi projekte sa studentima, izdaje knjigu Dogma I am God. Od 1989. posvećen je umjetničkom radu i projektima, napušta akademsku karijeru, živi u Parizu i Arcidossu, do 1990. radi slike-zamke, tzv. Künstlerpaletten. Godine 1992. na Expo-u u Sevilli dizajnira restoran za švicarski paviljon. U spomen na preminulog prijatelja Jeana Tinguelyja priređuje 2001. retrospektivu u Muzeju Tinguely u Baselu. U Muzeju Jeu de Paume u Parizu priređuje 2002. izložbu Restaurant Spoerri i sedam različitih banketa. Godine 2003. izložbom Marilyn putuje od Velike Britanije do Australije, Njemačke, Španjolske, Japana i Finske. Godine 2007. radi serije Faux tableaux pièges (Lažne slike-zamke) posvećene određenim osobama, seli u Beč, a Felix Breisach snima dokumentarni film o njemu. U Milanu radi „Posljednju večeru“ u mramoru (s pravom večerom i osobama). Od 2008. radi skice-crteže i male asemblaže, tzv. lažne slike-zamke, datirajući ih iz dana u dan, većinu posvećuje prijateljima. U Milanu dobiva priznanje Ambrogino d’oro, a u Njemačkoj za Eat Art dobiva nagradu Eckart Witzigmann, namijenjenu slavnim kuharima. Godine 2012. Prirodoslovni muzej u Beču u njegovu čast imenuje kukca Phylomyceta spoerrii. Početkom 1990-ih započinje s radom na osnivanju parka skulptura u Seggianu, pored Sijene, Italija. Nazvan Il Giardino di Daniel Spoerri, park od 1997. djeluje kao talijanska zaklada. Do danas je u njemu, unutar 16 hektara prirodnog okoliša, 55 umjetnika realiziralo 112 skulptura / instalacija velikih formata. U Hadersdorf am Kampu, Donja Austrija, 2009. otvara i vodi kulturnu instituciju Kunststaulager Spoerri, muzej Ab Art i restoran Eat Art. Izložena su većinom Spoerrijeva djela, svake godine priređuje različite izložbe i kulturno/gastronomska događanja.

Više informacija o njegovim izložbama, aktivnostima, predavanjima, aktivizmu, knjigama, nomadizmu, prijateljima, umjetnicima i kolegama, projektima sa studentima, kustoskoj, umjetničkoj i gastronomskoj praksi, brojnim nagradama i priznanjima, kao i o recentnim radovima i djelovanju možete naći na www.spoerri.at.

– – –
U realizaciji izložbe pomogli su Ursula Krinzinger, Barbara Räderscheidt, Veleposlanstvo Švicarske Konfederacije u Republici Hrvatskoj / Schweizerische Botschaft in Kroatien / Embassy of Switzerland in Croatia.
Realizacija izložbe i kataloga financijski je omogućena sredstvima Grada Novigrada-Cittanova, Pro Helvetia, the Swiss Arts Council, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Istarske županije – Upravnog odjela za kulturu / Regione istriana – Assessorato alla cultura.

Logo-Grad-Novigrad zupanijodjelzakulturu-WEB ministarstvo-kulture-logo_WEB logo_magenta_en---Copy-web EDA_RGB_hoch_pos_En_weeeeeebe