Addio Get

S dubokim poštovanjem i u znak sjećanja na nedavno preminulog velikog talijanskog umjetnika Getulija Alvianija čiji radovi pripadaju najvažnijim ostvarenjima suvremene umjetnosti temeljene na vizualnim, optičkim i kinetičkim istraživanjima, u Galeriji Rigo priređena je izložba posvećena Getu, kako su ga zvali prijatelji.

Sudionik i promotor Novih tendencija, pobornik novih teorija informatike, tehnologije, kinetike i ambijentalnih transformacija, teoretičar, polemičar i kolekcionar, Getulio Alviani se strastveno zalagao za konstruktivnu umjetnost te isto toliko, strastveno je bio protivnik postmodernih teorija.

Muzej Lapidarium u svojem fundusu ima nekoliko radova koje je Getulio Alviani darovao za zbirku Galerije Rigo, za koju je često znao govoriti “najmanje galerije na svijetu”. Došao je u Novigrad na preporuku njegova dugogodišnjeg prijatelja Ivana Picelja, koji je 1998. izlagao u Rigu. Dogodine, Getulio Alviani izložio je seriju radova “1.2.3.4.5 inscritto nel cerchio” te otada pa sve do 2006., njegovi dolasci u Novigrad postaju redoviti.

Dosljedan ideji da umjetnost treba stvarati bolji svijet, Getulio Alviani iste godine kada izlaže u Rigu, pokreće akciju “22 iz budućnosti za budućnost Vukovara”, pozivajući umjetnike koji su s njime dijelili iskrenu vjeru u tehnološku utopiju i progres iz vremena Novih tendencija da svoje radove poklone Gradskom muzeju u Vukovaru. Donirano je 169 djela umjetnika iz jedanaest zemalja, a većina od tih djela imala je tranzitnu pohranu u Novigradu.

Na Alvijanijevu inicijativu, autorstvo, izborom iz njegove kolekcije, sugestije i posredstvom u Galeriji Rigo bile su priređene ove izložbe: Sonia Delaunay (2000.), Kenneth Snelson (2001.), Prisutnost novih tendencija: Vojin Bakić, Dieter Roth, Paul Talman, Gianni Colombo, Hugo Radolfo Demarco, Gerard Von Graevenitz, Francis Hewitt, Gianfranco Laminarca, Piero Manzoni, Kenneth Martin, Bruno Munari, Paolo Scheggi (2001.), Janusz Kapusta (2001.), Josef Albers (2002.), Max Bill (2002.), Joël Stein (2002.), Manfredo Massironi (2003.), Lucio Fontana (2003), Edoardo Landi (2004.), Maurizio Mochetti (2004.), Almir Mavignier (2005.), Ivan Picelj (2006.), Renate Kasper (2006.).

dr. sc. Jerica Ziherl

Izložba je otvorena do 3/5/2018.

– Naslovna fotografija: Getulio Alviani na otvorenju izložbe “Sonie Delaunay” (izložba iz Alvijanijeve zbirke radova), 2000.

Keichii-Tahara
Getulio Alviani ispred Galerije Rigo na otvorenju izložbe “Keiichi Tahara”, 2000.

Getulio-i-Maković
Otvorenje Alvianijeve izložbe u Galeriji Rigo 1999.; Getulio Alviani i Zvonko Maković